Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hoe lang nog?

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | maandag 27 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 133x

Al een tijd geleden vertelde ik ergens dat jonge oehoes in boomnesten vaak naar beneden springen wanneer ze ongeveer 7 weken oud zijn. Het oudste jong is nu ruim 7 weken oud.
oehoejong dat al ronhuppelt in de omgeving. (Gejo Wassink)

Oudste jong ruim 7 weken

Het oudste jong is nu 7 1/2 week oud. In de natuur is dat de leeftijd waarop ze vaak van het nest springen of vallen. In de chat voorspelde ik dat al en vertelde er bij dat dit heel normaal is. Intussen hebben we het dan ook al 3x zien gebeuren. Twee bandieten sprongen niet, maar gleden van de tak waarop ze vleugeloefeningen deden. Beide deden nog pogingen om zich vast te houden, maar dat mocht niet baten. Het derde jong is bewust zelf uit de kist gesprongen. Het leek er op dat hij op de dikke tak naast de kist wilde vliegen. Maar dat ging mis en hij zeilde naar de bosbodem. Op zondag 26 mei zat er nog 1 jong in de nestkist. Maar zijn nestgenootjes op de grond kunnen dit laatste jong 'verleiden' om ook maar te springen.

 

Hoe gaat het op de grond

Jonge oehoes kunnen laag bij de grond kleine stukjes vliegen wanneer ze zo'n 9 weken oud zijn. Pas met 10 weken vliegen ze hoger en al flinke stukken. Maar tot die tijd lopen ze vooral op de bosbodem. Soms zien we dit op de camerabeelden ook gebeuren. Ze kunnen ook verbazingwekkend goed rennen. Wij ringen soms van die grote jongen en dan moeten we wel eens een sprintje trekken in het bos om ze te pakken te krijgen.

Hoe lang nog?

Tja..... langzamerhand moeten we afscheid nemen van dit drukke stel. Elk moment kan het laatste uilskuiken springen. Want de broertjes en zusjes rennen al lekker rond daar beneden. Ik zou eerlijk gezegd vandaag nog springen. Hoe dan ook......lang gaat het niet meer duren.


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs