Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Hoe het begon

Ronald van Harxen, STONE | zondag 19 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 738x

In de herfst van 2006 werd ik gebeld door Pien van Vogelbescherming met de vraag of we als STONE wilden meewerken aan een nieuw en uniek project: Beleef de Lente en of ik misschien een plek wist waar ze een camera bij een nestkast konden plaatsen. Want steenuilen voor de camera, dat leek ze wel wat
De uilen hadden over belangstelling niet te klagen, dat eerste jaar.

Over de eerste vraag hoefde ik niet lang na te denken: natuurlijk wilden we dat. Het antwoord op de tweede vraag vergde iets meer denktijd. Het was niet zozeer de uitdaging een geschikte nestkast te vinden, of bewoners die wilden meewerken, maar een snelle internetverbinding. Kabel was op veel plekken in het buitengebied niet beschikbaar en van glasvezel had nog niemand gehoord. Via een simpele telefoonverbinding zou het niet werken. Gelukkig was er nog zoiets als ISDN. Lianne en Robert - de erfbewoners met steenuilen op het erf die we benaderden - waren bereid zelfs een tweede lijn te nemen, want wij wilden graag 3 camera's. Het had heel wat voeten en wroeten in de aarde voordat heel Nederland (en de rest van de wereld!) voor het eerst 24/7 kon gluren naar het intieme leven van een paartje steenuilen. Het werd een geweldig en enerverend seizoen. De rest is geschiedenis ...

Geschiedenis

Gelukkig is geschiedenis een leuk vak, altijd al gevonden. Als kind hing ik aan meesters lippen als hij vertelde over de Germanen, de kruistochten, of de grote ontdekkingsreizen in de 15e eeuw. Ook de Franse revolutie was een spannende en interessante periode, met de onthoofding van Marie Antoinette in 1793 als een van de lugubere hoogtepunten. Meester kon er beeldend over vertellen. Uit onze kroontjespennen vloeide bloed in plaats van inkt.

Hoe voor de hand liggend is het dan eigenlijk niet om eens de geschiedenis van de steenuilen bij Beleef de Lente te schrijven? Daar komen immers twee passies samen, of beter gezegd drie, want ook schrijven is er een. En wat is er een hoop gebeurd in die jaren!

14 jaar + 1

Na het doorslaande succes van 2007, omvallende jongen in 2008, enorme aantallen prooien in 2009, gevechten op leven en dood met de holenduiven in 2010 en 2011, het jong met het manke pootje in 2012 en het mannenloze jaar 2013. En dat is dan nog maar alleen Harreveld. In 2014 verhuisden we naar Winterswijk, waar de uilen het vertikten mee te werken. In plaats van in de kast kropen ze onder de pannen. Het jaar daarop werden we gelukkig op geweldige beelden getrakteerd van over elkaar heen buitelende jongen. Velen zullen zich ook 2017 nog herinneren. Het jaar waarin een steenmarter het vrouwtje te grazen nam en het mannetje zich voor een hopeloze taak gesteld zag. Drama waar Shakespeare jaloers op zou zijn.  Maar ook gloedvolle romantiek. Een nieuwe geliefde betrad het podium, de dame waar hij nog steeds mee huist. Ze lieten er geen gras over groeien, maar aan kinderen begonnen ze niet. Dat ze amper één lente jong was en dochter van de buren, maakte het wel pikant.

Het boek komt eraan, alleen ... u moet nog even geduld hebben. 2021 (Athene volente) wordt het 15e jaar en dat is een mooi moment om terug te blikken: Athene camera. 15 jaar steenuilen bij Beleef de Lente. Dat jaar moeten we dan wel eerst achter de rug hebben, anders is het geen geschiedenis maar science fiction. Ook leuk, maar toch een ander genre.

2007

Wilt u vast een beetje in de stemming komen? In 2007 hebben we, omdat we het allemaal zo speciaal vonden, een Webcamspecial uitgebracht over wat er zich dat jaar voor de camera's afspeelde. Daarin ook ook het eerste, echte en enige Uilenwoordenboek. Veel van het uilenjargon dat nu nog in de chat gebruikt wordt, vindt zijn oorsprong in dat allereerste jaar. Bijzonder. De pdf's hiervan heb ik op onze site gezet. Echt iets voor een zonnige zondag in de hangmat. Veel leesplezier!

In de header de homepage in 2007


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs