Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Hoe gaat het met de kuikens?

Jennifer Romeijn | vrijdag 7 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 493x

Afgelopen zondag kropen er vijf kuikens uit hun eieren. Een dag later volgde kuiken nummer zes. Hoe gaat het nu met ze?
De kuikens op dag 0 en dag 4.

Helaas moet ik het slechte nieuws brengen dat het jongste kuiken het niet gered heeft. Woensdagavond waren er nog zes koppies te zien in het nest, maar op donderdagochtend ontbrak er een… Het overleden jong is inmiddels door vader koolmees uit het nest weggebracht.

De overige vijf kuikens zijn vandaag vijf dagen oud (zondag, de dag van uitkomen, rekenen we als dag 0). Met hen lijkt het goed te gaan. Ze bedelen om voedsel en worden de hele dag door gevoerd door hun ouders. Ondertussen houdt moeder koolmees haar kuikens nog lekker warm. Dat is wel nodig met dit barre weer.

 

En verder?

De kuikens zijn de afgelopen dagen flink gegroeid. Hier en daar zijn al wat veertjes verschenen, let maar eens op de donkere plukjes op hun koppen en ruggen. Vanaf vandaag zullen ook de slagpennen op de vleugels gaan groeien, en vanaf dag 9 zullen de ogen van de kuikens opengaan.

De kuikens blijven ongeveer 18 tot 21 dagen in het nest. We kunnen dus nog een paar weken van ze genieten, rond 20-23 mei zullen ze waarschijnlijk gaan uitvliegen!

Trotse moeder brengt een eierschaal naar buiten.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs