Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Hitte in de kast

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 24 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1034x

Hebben kerkuilen ook last van de warmte? Inderdaad, dat is zo. Volwassen kerkuilen kunnen de warmte ontlopen door koelere plekken op te zoeken. De jongen die nog in het nest zitten hebben het soms moeilijk.
Foto André Eijkenaar

De Beleef de Lente- jongen staan nog niet op punt van uitvliegen. De webcam van de kerkuilen staat nog aan. Het oudste jong is eind van deze week 9 weken oud, kan af en toe de kast verlaten en kan al redelijk vliegen. Maar elders zijn er nog nesten met hele kleine jongen, die zeker nog  zeven weken in de nestkast moeten doorbrengen.

Hoge temperaturen, boven de 40 graden!

Zitten de kerkuilen in een schuur met een rieten dak, dan zijn er geen problemen, het blijft er veelal lekker koel. Helaas zijn er ook nestkasten die in een gebouw of schuur hangen met golfplaten. De temperatuur loopt dan soms op tot boven de 40 graden! Dat houden ze dan niet lang vol. Grote jongen springen dan uit de kast en de kleinere krijgen te weinig vocht binnen en drogen uit. Een kerkuil krijgt immers alleen vocht binnen via de prooien. Gelukkig is de prooiaanvoer voor de webcam-kerkuilen van Beleef de Lente nog steeds voldoende.

Oplossing

De oplossing is om de jongen met kast en al te verplaatsen naar een koelere plaats in de schuur of buiten in een boom. Door het blazen van de jongen weten de volwassen vogels de jongen snel te vinden. Vaak wordt er door de controleurs bij erg warm weer de deksel  van de nestkast iets opgelicht door middel van een lat of steen om de luchtstroom in de kerkuilenkast te verbeteren.

De kerkuilen zijn geringd

Veel kijkers van Beleef de Lente hebben gezien dat de kerkuilen afgelopen vrijdag zijn geringd. Wij zijn te gast in het meekijken van de webcambeelden van het It Fryske Gea  en waren niet op de hoogte van deze ringsessie, anders hadden we het even gemeld. We hebben wel contact gehad en krijgen in de loop van de nieuwe week de gegevens en we delen deze natuurlijk via een blog.

Foto Reinder Dokter

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs