Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Lekker afkoelen in bad!

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Hitte en verkoeling

Bart Franken | zaterdag 8 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 155x

Poe poe, wat een warmte... Vandaag lopen de temperaturen flink op. Niet alleen wij mensen hebben daar last van...
Een vos bij de vijver!

Warmte... voor sommige mensen is dit zomerse zonnetje genieten, voor anderen is het doffe ellende of zelfs een gezondheidsrisico. Ook de natuur reageert verschillend op deze zomerse condities. Voor sommige planten en dieren is dit prima, voor andere soorten is dit afzien. En hoewel ook onze Nederlandse natuur wel tegen een stootje kan, begint het met zoveel warme jaren achter elkaar inmiddels wel echt zijn tol te eisen. Met een verschuiving in het klimaat "mogen" we steeds vaker van tropische weersomstandigheden "genieten". Van tropische stormen tot hittegolven, ze zullen steeds vaker voorkomen en heftiger worden. Maar hoewel ik hier ook een heel boek over open kan trekken, is dit niet zo'n blog. We gaan het hebben over warmte en verkoeling.

Warmte en vogels

Vogels kunnen over het algemeen prima met wat warmte overweg, maar extreme hitte is in deze tijd van het jaar wel een risico voor vogels, vooral voor jonge vogeltjes. Bedenkt u zich eens wat deze felle zon doet met een nestkastje met jonge koolmeesjes... Twee weken terug met de hitte zag ik twee jonge kauwtjes in de schaduw van een boom met de vleugels gespreid en hijgend met de bek open in het gras liggen. Nu is de snavel openen en hijgen op zich een normale manier voor vogels om af te koelen (er verdampt vocht uit de bek wat doet afkoelen, vergelijkbaar met zweten bij mensen), maar deze jonge vogels zagen er lusteloos uit. Het hijgen zorgt naast de warmte namelijk ook voor versneld uitdrogen. En nergens in de buurt of in de wijk zag ik water. Geen sloten of vijvers, geen vogeldrinkschalen of vijvertjes in tuinen... voor vogels echt een probleem.

Onze vijver biedt verkoeling

Onze vijver biedt gelukkig de nodige verkoeling voor dieren in de omgeving. Gelukkig is het water uit de vijver nog niet helemaal verdampt, maar je ziet wat de droogte en warmte doet met de vijver. Maar desalniettemin komen diverse vogels hier lekker drinken of badderen. En niet alleen vogels maar ook andere dieren, zoals deze vos die in Overzicht 22 komt drinken bij de vijver.

Meer vers regenwater zou deze vijver alleen maar ten goede komen. Dus hopen op drupjes regen de komende week...

Wat kunt u doen?

Natuurlijk goed voor uzelf zorgen in deze hitte. En wat goed is voor u, is ook goed voor de vogels:

Schaduw: Blijf zelf in de schaduw, maar zorg ook voor schaduw in uw tuin. Ook de vogels profiteren hier van. Een parasol boven een struik doet wonderen. En heeft u vogelhuisjes in de tuin? Zorg dan voor schaduw op deze nestkastjes. Zo voorkom je oververhitting van jonge vogels in deze kastjes.

Water: Daarnaast is water van groot belang. Drink zelf vooral genoeg in deze warmte, maar een drinkschaaltje of waterschaal met vers, koel water voor vogels om te drinken en te badderen. Of maak zelf ook een vijver in de tuin, onze vijver biedt voldoende inspiratie. Leuke extra: zet er zelf ook een webcam bij!

Eten: blijf ook regelmatig wat eten, ook dat is belangrijk met deze temperaturen. Maar ook vogels zijn blij als u wat extra te eten voor hen klaar zet. Door de warmte verstoppen insecten zich op koele, donkere plekken en is er minder voedsel voor vogels. Meelwormen aanbieden in de tuin is voor vogels een fijne aanvulling voor hun dieet en uiteraard om hun jongen te voeden.

Ga niet onnodig de deur uit: dat geldt niet alleen voor u, maar ook voor uw trouwe viervoeters. Vogels hebben het zwaar en zullen veel op de koele grond in de schaduw zitten. Houdt katten binnen en honden aan de lijn, zodat de vogels zo min mogelijk verstoord worden.

En als u dan toch binnen, in de schaduw met een groot glas water zit... zet dan de webcam van de vijver aan en kijk wat er bij onze vijver allemaal voor verkoeling komt kijken.

~ Bart

Zomer bij de vijver.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs