Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hitte en honger

Titia Bijwaard | dinsdag 13 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 162x

Het warme droge weer maakt het erg moeilijk voor onze ooievaars. De grond is uitgedroogd. Insecten en andere kleine dieren houden zich schuil. Hoe scharrel je dan nog je eten bij elkaar? Maar gelukkig komt er hulp van de boeren: door hun land te beregenen kunnen de ooievaars weer bij het bodemleven!
Kuuks in de hitte op 16-06-2022 (foto Albert Westerhuis)

Hitte

Bovenop een ooievaarsnest is bijna geen verkoeling te vinden. Op ons nest is er ’s morgens nog wel wat schaduw en er waait een warme wind. Maar het zijn duidelijk pittige tijden voor Pa en Ma en hun kroost. Het was de kijkers al opgevallen: de ooievaars krijgen ineens witte poten. Alle afkoeling helpt. Door de ontlasting niet naar achteren te lanceren maar langs de poten te laten lopen verdampt de ontlasting. Dit onttrekt warmte aan de poten. En de poten zijn daarna wit. Dat werkt mogelijk als hitteschild. De jongen weten al instinctief dat dit helpt! En het water dat Pa en Ma aanvoeren is natuurlijk ook zeer welkom

 

Honger

Maar is dat genoeg? In mijn eerdere ‘weerberichten’ gaf ik al aan dat het weer heel belangrijk is voor het broedsucces van de ooievaars. Voorlopig wordt er nog geen regen verwacht. Niet alleen jonge ooievaars kunnen verhongeren, maar ook oogsten en de grasopbrengst voor de koeien kunnen dan verloren gaan. Albert en ik hebben even een buurtommetje gemaakt om te laten zien hoe dankbaar de ooievaars gebruik maken van het beregenen van het land door de boeren. De beelden in het filmpje en foto zijn binnen een straal van een paar kilometer om ons ooievaarsnest heen. Hopelijk helpt dit de ooievaarsjongen op alle nesten in de Rottige Meente om te overleven!

Ooievaars op beregend grasland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs