Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Hij is een held

Ronald van Harxen, STONE | zondag 13 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 481x

Wat heeft hij zich uitgesloofd de afgelopen tweeënhalve maand, onze man. Vele honderden keren is hij de kast in en uit geweest om een prooi, een knuffel of gewoon wat aandacht te komen brengen. Hoe vaak heeft hij wel niet huis en haard verdedigd tegen kauwen en duiven. Hij is een held!

Catering verzorgen

Alleen al het aantal prooien dat hij gebracht heeft is indrukwekkend: bijna achthonderd bij elkaar, een gemiddelde van een kleine tien per dag. Elke keer weer heeft hij die onbaatzuchtig afgestaan aan zijn lief. Hoe vaak zal hij innerlijk in tweestrijd hebben gestaan: afgeven of zelf opeten. Dat laatste heeft hij - ondanks het schurende hongergevoel in zijn maag - slechts een doodenkele keer gedaan. Wie neemt het hem kwalijk? Want al die andere keren waren ze bestemd voor de toekomstige moeder van zijn kinderen.

Lieve vrede bewaren

Wat heeft hij wel niet moeten verduren om de lieve vrede te bewaren. Het is een gelukkig huwelijk, daarover geen twijfel, maar de investering van zijn kant is hoog geweest. Laten we eerlijk zijn: zij is niet de gemakkelijkste. Hoe vaak heeft ze hem niet de kast uitgewerkt omdat zij vond dat hij wat nuttigs moest gaan doen? Hoe vaak heeft ze hem niet een muis uit de klauwen gegrist waar hij een klein stukje voor zichzelf vanaf wilde knabbelen? Hoe vaak heeft heeft hij niet het door merg en been snerpende geschrää aan moeten horen waarmee ze hem te kennen gaf dat hij beter zijn best moest doen met jagen. Alleen al voor dat laatste verdient hij al een pluim, oordopjes op zijn minst.

Helpen met broeden

Zelfs heeft hij - en dat is werkelijk bijzonder - een bijdrage aan het bebroeden van de eieren proberen te leveren omdat hij aanvoelde dat zij er wel een beetje klaar mee was, met die eieren. In een laatste vertwijfelde poging het seizoen te redden, heeft hij de afgelopen twee weken vele minuten op de eieren doorgebracht. Dat het allemaal zinloos was, dat hij zich de moeite beter had kunnen besparen, allemaal waar. Dat hij het geprobeerd heeft, daar gaat het om. 

Vaderdag

Ik weet het, volgende week is het pas Vaderdag. Dit blog komt eigenlijk een week te vroeg. Maar volgende week gaat de aandacht uit naar alle vaders met kinderen - terecht - maar, vandaag zondag 13 juni, zou ik graag uit willen roepen als de Dag voor de kinderloze vaders. Want alle inspanningen ten spijt, vader wordt hij niet dit jaar (snif).

NB De binding van de uilen met de eieren is verbroken; ze worden vandaag weggehaald op een moment dat de uilen niet in de kast zijn.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs