naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Havik

Live

Ooievaar

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Kauw

Live

Lepelaar

Live

Voedertafel

Binnenkort

Huiszwaluw

Derde ei bij de ooievaars?   *   Kleine bosuil zet z'n eerste stapjes   *   Tweede ei bij de ooievaars!   *   De kauwen zijn begonnen met het bouwen van hun nest   *   Eerste ei bij de ooievaars!
Toon alle blogs & vlogs

Door Thijmen Van Heerde
Staatsbosbeheer

Hiephiep hoera!

Thijmen Van Heerde, Staatsbosbeheer | dinsdag 19 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 270x

Eindelijk is het dan zo ver. Voor het eerst is er een jonge zwarte stern geboren voor de camera van Beleef de Lente.

Het jong kroop na 17 of 18 dagen uit het ei en zal nu de opgroeien in de Gelderse Poort. Een paar uur later kroop ook een tweede jong uit het ei.  Zijn of haar ouders moeten nu keihard werken om de jongen groot te brengen met voldoende voedsel. Op het menu van de jonge sterns staat; vis, insecten en regenwormen.

Lagere aantallen

Ieder jaar worden er zwarte sterns geboren in de Gelderse Poort. Dit jaar zullen de aantallen een stuk lager zijn als voorgaande jaren. Dit heeft te maken met het feit dat er minder vogels zijn teruggekeerd naar hun broedgebied. Ook andere natuurgebieden in Nederland waar de zwarte stern broedt melden minder aantallen bezette vlotjes. Helaas weten we de reden hiervan niet. Het kan zijn dat ze niet zijn vertrokken uit hun overwinteringsgebied maar er kan natuurlijk ook onderweg wat gebeurd zijn waardoor ze in het meest gunstigste geval nu ergens anders broeden.

De jonge zwarte sterns zijn vanwege de waterplanten op het vlotje lastig te zien voor de camera. Maar inmiddels hebben we ook de eerste bewegende beelden!


Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert 265.000 ha natuur van en voor alle Nederlanders. Natuur om van te genieten, in te wandelen, te sporten of vakantie te vieren. Bezoek de website van Staatsbosbeheer


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zwarte stern Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht