naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Beleef de Lente 2019 start op 17 februari   *   Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online
Toon alle blogs & vlogs

Door Thijmen Van Heerde
Staatsbosbeheer

Hiephiep hoera!

Thijmen Van Heerde, Staatsbosbeheer | dinsdag 19 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 217x

Eindelijk is het dan zo ver. Voor het eerst is er een jonge zwarte stern geboren voor de camera van Beleef de Lente.

Het jong kroop na 17 of 18 dagen uit het ei en zal nu de opgroeien in de Gelderse Poort. Een paar uur later kroop ook een tweede jong uit het ei.  Zijn of haar ouders moeten nu keihard werken om de jongen groot te brengen met voldoende voedsel. Op het menu van de jonge sterns staat; vis, insecten en regenwormen.

Lagere aantallen

Ieder jaar worden er zwarte sterns geboren in de Gelderse Poort. Dit jaar zullen de aantallen een stuk lager zijn als voorgaande jaren. Dit heeft te maken met het feit dat er minder vogels zijn teruggekeerd naar hun broedgebied. Ook andere natuurgebieden in Nederland waar de zwarte stern broedt melden minder aantallen bezette vlotjes. Helaas weten we de reden hiervan niet. Het kan zijn dat ze niet zijn vertrokken uit hun overwinteringsgebied maar er kan natuurlijk ook onderweg wat gebeurd zijn waardoor ze in het meest gunstigste geval nu ergens anders broeden.

De jonge zwarte sterns zijn vanwege de waterplanten op het vlotje lastig te zien voor de camera. Maar inmiddels hebben we ook de eerste bewegende beelden!


Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert 265.000 ha natuur van en voor alle Nederlanders. Natuur om van te genieten, in te wandelen, te sporten of vakantie te vieren. Bezoek de website van Staatsbosbeheer


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zwarte stern Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht