Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het zwaaimoment van de kluut

Tineke Hoekstra | dinsdag 25 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 86x

Stel je eens voor dat we kluten voor de camera krijgen, hoe mooi zou dat zijn? Wij, vrijwilligers van Beleef de Lente kwamen superlatieven tekort toen deze gedachte ter sprake kwam. Ja, jullie lezers zitten goed, dit is een blog op de pagina van de Boerenlandvogels.

Secundaire weidevogels

De kluut hoort tot de groep secundaire weidevogels. Op de percelen waar we de camera op de Boerenlandvogels hebben staan worden ze regelmatig gespot, in het leefgebied van de kievit. En ook dit seizoen. Wat een verrassing en hoe mooi....

De Latijnse naam, Recurvirostra avosette, is niet te onthouden, maar haar uiterlijk vergeet je nooit meer: een prachtig unieke verenkleed, zwart wit, lange stelten en een naar boven gebogen snavel, die de vogel gebruikt als een soort zeef om bijvoorbeeld wormpjes en garnaaltjes uit het slik op te vissen.

Kluten die in Nederland broeden trekken in het najaar weg naar het zuiden, maar steeds vaker blijven ze hier om te overwinteren in de Delta en het Wadengebied. Vanaf februari, maart komen de Nederlandse broeders terug.
Ze broeden in kolonies met een voorkeur voor zoute gebieden, als het Waddengebied, maar soms kiest de vogel voor het binnenland. En dat brengt ons weer terug bij de plek van onze camera.
Want hoe leuk zou het zijn, als een paartje kluten het agrarisch landschap uitkiest om te broeden?

 

Loco loco

Best lezers, vergeet het maar. Ik ga u niet blij maken met een dode mus. Soms krijgen wij vrijwilligers net als de vogels de kolder in de kop. In Spanje hebben ze daar een mooie term voor: loco loco! 
Broeden zal het niet meer worden dit seizoen, maar dit weekeinde zaten er voor het oog van onze camera wel vier op een 'kluutje' dus blijft het absoluut nog genieten, ook nu het weidevogelseizoen ten einde loopt.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs