Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Het zwaaimoment van de kluut

Tineke Hoekstra | maandag 15 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 2x

Stel je eens voor dat we de kluut voor de camera krijgen, hoe mooi zou dat zijn? Wij, vrijwilligers van Beleef de Lente kwamen superlatieven tekort toen deze gedachte ter sprake kwam. Ja, jullie lezers zitten goed, dit is een blog op de pagina van de Boerenlandvogels.

Secundaire weidevogels
De kluut hoort tot de groep secundaire weidevogels. Op de percelen waar we de camera op de Boerenlandvogels hebben staan worden ze regelmatig gespot, in het leefgebied van de kievit.

De Latijnse naam, Recurvirostra avosette, is niet te onthouden, maar haar uiterlijk vergeet je nooit meer: een prachtig unieke verenkleed, zwart wit, lange stelten en een naar boven gebogen snavel, die de vogel gebruikt als een soort zeef om bijvoorbeeld wormpjes en garnaaltjes uit het slik op te vissen.

Kluten die in Nederland broeden trekken in het najaar weg naar het zuiden, maar steeds vaker blijven ze hier om te overwinteren in de Delta en het Wadengebied. Vanaf februari, maart komen de Nederlandse broeders terug.
Ze broeden in kolonies met een voorkeur voor zoute gebieden, als het Waddengebied, maar soms kiest de vogel voor het binnenland. En dat brengt ons weer terug bij de plek van onze camera.
Want hoe leuk zou het zijn, als een paartje kluten het agrarisch landschap uitkiest om te broeden?

Loco loco
Best lezers, vergeet het maar. Ik ga u niet blij maken met een dode mus. Het is voorjaar en soms krijgen wij vrijwilligers net als de vogels de kolder in de kop. In Spanje hebben ze daar een mooie term voor: loco loco! 
Meet het belet u niet om uw ogen goed open te houden - want soms komen dromen uit. Stiekem wachten ook wij op het zwaaimoment van de kluut.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs