Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Het zit er bijna op!

Sharon Lexmond | woensdag 17 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1044x

Met een lege nestkast en een vol, gezellig (en soms emotioneel) clubhuis komt toch echt het einde van dit bosuilenseizoen bijna in zicht.

Hoe is het met Kuuk?!!

Deze vraag zoemt natuurlijk al eventjes rond. Wij kunnen u vandaag het volgende antwoord geven; De dierenarts in het opvangcentrum heeft een foto gemaakt en op basis daarvan een behandelplan opgesteld. Dit betekent dat het kuiken nu uit onze handen is en wij er verder niets meer aan kunnen toevoegen. Zoals u in een eerder blog kon lezen is het doel van een opvang om het dier een eerlijke (tweede) kans in de natuur te bieden.

Beleef-de-opvang?

Nee, helaas! Wij begrijpen dat men graag op de hoogte gehouden wil worden over het verloop van het proces van Kuuk. Wij moeten u teleurstellen want hier scheiden onze wegen. De kast is leeg, de camera gaat uit en wij laten de opvang in alle rust hun werk doen. We wensen Kuuk het allerbeste toe!! 

Arme ouders?

Gelukkig niet! Tijdens het broedproces worden onder invloed van hormonen voor man en vrouw allerlei instincten aangewakkerd. Een bedelroep van een jonge bosuil-takkeling 'triggert' het instinct van de ouder om te gaan voeren. Ongeacht hoeveel jongen er zijn, ze brengen zoveel muizen als dat ze kunnen vangen. In dit geval met maar 1 kuiken, waren er muizen in overvloed zoals we hebben kunnen zien. Staat pa of ma bij een leeg nest omdat hij/zij nog wist dat hij 'hier iets moest doen'? Dan eet pa/ma de muis gewoon maar zélf op.

We hoeven dus gelukkig geen medelijden te hebben met deze wilde dieren. Nadat het kuiken vertrokken is, gaan de hormonen langzaam weer ''in slaap''. Voor pa en moe is het volgend jaar net zo gemakkelijk 'nieuwe ronde nieuwe kansen'. Daar hebben wij als mens soms wat moeite mee maar zo gaat dat in de natuur.

Einde bosuilenseizoen

Voor mij (en voor iedereen denk ik) was dit een zeer bijzondere tijd. Ik vond het een eer om voor jullie te mogen schrijven en onderdeel uit te maken van het Beleef-de-lente team. Uiteraard komt er nog een mooi eindblog aan met een samenvattingsfilmpje zoals jullie gewend zijn. Zondagavond 22.00 zullen de camera’s uit gaan maar wees niet getreurd; er valt nog genoeg te beleven bij de andere vogelsoorten voor de camera's :)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs