Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Het zeearend nest door Albert Eggens

Door Albert Eggens

Het zijn er twee

Albert Eggens | maandag 15 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 153x

De tweeling is op zondag om 19:01 uit het ei gekomen.

Tweeling

Een tweeling! Ik geloof dat we nog niet eerder hebben meegemaakt dat beide kuikens bij de zeearend bijna tegelijkertijd uit het ei zijn gekomen. Nou ja, "kruipen" is misschien niet het juiste woord, eerder "breken", maar laten we niet te veel op de details letten.

Dit betekent dat er precies 35 dagen zitten tussen het leggen van het laatste ei en het uitkomen van beide eieren. Het uitkomen van de eieren blijft een spannend moment, zelfs voor ons in het team zeearend. Zitten ze er al aan te komen? Is dat een barstje? En dan is het moment daar...

Voeding

Al gauw worden de eerste prooien aangeleverd. Het favoriete voedsel van de jonge zeearend staat op het menu, en in de Alde Feanen is er genoeg van te vinden: grauwe ganspullen (kuikens). Een dag later volgt al de eerste voeding. Ik blijf het bijzonder vinden hoe zo'n grote, indrukwekkende roofvogel zo teder en voorzichtig de kuikens voedt. Je kunt er uren naar blijven kijken. De afgelopen jaren hebben kijkers geholpen met het bijhouden van de aangeleverde prooien, en dat wordt gewaardeerd. Mocht je dit jaar weer willen helpen met het bijhouden, stellen wij dat op prijs. Dit kan worden gedaan in het prooienoverzicht.

Storm

En dan... nog geen 24 uur oud komt er een storm Nederland binnenwaaien. Niet sterk genoeg om een eigen naam te hebben, maar wat mij betreft, had hij er wel een mogen krijgen. Tussen 14:30 en 14:45 zie je nog dat er rustig een voeding wordt gegeven, en deze wordt dankbaar aangenomen door beide kuikens. Op een gegeven moment zie je de zeearend wat onrustig om zich heen kijken, stopt met voeden, gunt zichzelf nog wat eten waarna, wederom met uiterste precisie, zich om de kuikens heen vouwt. Geen minuut te laat, zo lijkt het, want daarna begint het harder te waaien, waarbij je de boom behoorlijk heen en weer ziet gaan. Het ziet er vanaf de grond altijd erger uit dan het misschien is, maar toch gaat het behoorlijk tekeer. De zeearend drukt zich steeds verder het nest in, wat nu behoorlijk scheef hangt. Het lijkt zelfs alsof ze zichzelf met de snavel vasthoudt aan het nest.

De storm is kort maar hevig, want om 15:30 is het ergste alweer voorbij. Maar het nest zal wat onderhoud vergen, want het is behoorlijk gehavend. Gelukkig is het nog altijd sterk genoeg om een storm te doorstaan.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs