Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Het zijn de ogen

Ronald van Harxen, STONE | zondag 31 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 768x

De afgelopen weken hebben vele tientallen erfbewoners en hun gasten voor het eerst van hun leven een jonge steenuil gezien. Van 3 turven hoog tot 80 lentes jong, iedereen was verrukt. Ze doen iets met je, die jonge steenuilen. Het is hun aandoenlijkheid, hun donzige uiterlijk, maar vooral hun ogen.

Wie ooit het plezier heeft gekend in de ogen van een jonge of volwassen steenuil te mogen kijken, is voorgoed verkocht. Knalgeel soms, met in het midden altijd de pikzwarte iris. Ze lijken dwars door je heen te kijken, ondoorgrondelijk, betoverend. Zelfs koeien lijken er gevoelig voor.

College voor koeien

Nu zijn koeien van nature nieuwsgierig, dat wisten we al. Dat ze ook leergierig zijn, daar kwamen we gisteren achter toen Pascal college gaf aan een klasje ouderejaars. Ze stonden er bovenop. Ademloos keken ze toe hoe de jongen werden gewogen en opgemeten. Geen boe weerklonk, alleen af te toe een bah, aan de achterkant. Klik hier voor meer foto's van dit verhelderende college van proffessor Pet.

Een volière vol

3 vogels hebben ze tot nog toe opgepeuzeld, ons drietal. Ieder eentje. Het lijkt dit jaar een goed jaar voor vogels. In consumptieve tzin dan. Gisteren tijdens ons verldwerk troffen we er 17, waardoor de teller op 48 staat. Meer dan in enig ander jaar. Zijn er geen muizen?

Weerzien met een oude bekende.

Zo af en toe treffen we een steenuil die we al een hele tijd niet meer gezien hebben. Gisteren stuitten we op een dame die we in 2015 voor het laatst hadden gespot. Na kindersterfte, huisuitzetting en mogelijk een mislukt huwelijk verhuisd van Harrveld naar Zieuwent. Bijzonder!

Gevaar ligt op de loer

Ook voor volwassen steenuilen blijft het oppasen geblazen, gevaar ligt altijd en overal op de loer. Als een van beide ouders op het verkeerde moment wegvalt, kunnen de gevolgen voor de achterblijvende ouder en de jongen groot zijn. Gisteren troffen we 2 van dit soort situaties.

170-plussers

170-plussers, zo noemen we ze. Jonge steenuillen die meer dan 170 gram wegen. 20 gram boven hun uitvlleggewicht. Het zijn de gelukvogels, geboren in welvaart en met een altijd gevulde koelkast onder handbereik.

En de meikevers?

Stond de teller vorige week op 838, de afgelopen week zijn er maar liefst 365 bijgekomen. De tussenstand bedraagt 1203 voor 2020 tegen 1129 in 2019. Daarmee ligt 2020 ruim 70 meikvers voor. 2019 kende echter een sterke eindsprint. Het zal spannend worden! Volgende week zondag een nieuwe tussenstand,

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs