naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Havik

Live

Ooievaar

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Kauw

Live

Lepelaar

Live

Voedertafel

Binnenkort

Huiszwaluw

Binnenkort

Spreeuw

Tweede ei bij de ooievaars!   *   De kauwen zijn begonnen met het bouwen van hun nest   *   Eerste ei bij de ooievaars!   *   Derde ei bij de slechtvalken!   *   Kerkuil: beelden uit tweede nestkast online!
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald Beskers
NESTKAST

Het wordt spannend

Ronald Beskers, NESTKAST | dinsdag 27 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 352x

Wat gaan onze Bosuilen doen ?

We vragen ons al dagen af wanneer gaat de Bosuil haar eerste ei leggen ? Maar Bosuilen zijn mysterieuze vogels ze kunnen al in begin december beginnen maar ook in begin april kunnen ze nog beginnen.

Geboortebeperking

En soms slaan ze wel eens een jaar over alsof ze aan geboortebeperking doen. Het mannetje zal eerst aan het vrouwtje moeten bewijzen dat hij goed muizen kan vangen; hoe meer muizen hij haar aanbiedt hoe meer eieren het vrouwtje gaat leggen.

De muizen hebben ook hun pieken en dalen in aantallen en genoeg voedsel is belangrijk om een succesvol broedsel groot te brengen. Bosuilen beginnen als eerste vogels met hun legsel want dan hebben ze nog geen concurrentie van andere vogels die ook van de muizen afhankelijk zijn.

Muizen

Muizen kunnen wel vijf tot tien maal per jaar jongen werpen dus misschien wachten "onze" Bosuilen af tot er weer een nieuwe golf muizen komt. Alles hangt dus van veel factoren af, één ding is zeker ze hebben een goede broedplek.

Het wordt dus spannend en dus blijven kijken! En als er eens weinig actie voor de camera is, is er altijd wel wat te beleven in het clubhuis (de chatroom).


NESTKAST

NESTKAST is het landelijke netwerk van amateur nestkastonderzoekers en professionele organisaties. Bezoek de website van NESTKAST


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht