Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto André Eijkenaar Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Het voorjaar in aantocht

Ronald van Harxen, STONE | zondag 17 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1070x

U heeft er vast weer zin in. Na een aantal bewolkte en druiligere maanden lijkt dit weekend opeens het voorjaar aangebroken. Wat een mooie dag om met Beleef de Lente van start te gaan! Uiteraard hebben ook wij er weer bijzonder veel zin in. En de steenuilen? Oordeelt u zelf!

De afgelopen dagen hebben we al een beetje kunnen meekijken en het ziet er goed uit. De steenuilen lijken er weer klaar voor. Het warme weer van de afgelopen dagen helpt ze vast in de juiste stemming te komen en er weer een bijzonder seizoen van te maken. Het zou wel eens vroeg seizoen kunnen worden, met een vroege legselstart. De bosuilen zijn ieder geval een maand eerder dan vorig jaar. En overal horen we geluiden over grote aantallen muizen. Spannend!

Wintercontrole

Elk jaar besteden we 2 zaterdagen in februari aan het controleren van zoveel mogelijk neskasten. We hopen dan volwassen uilen aan te treffen, met name mannetjes. Die treffen we bij de controles in mei maar heel sporadisch, maar in de wintermaanden en het vroege voorjaar zijn ze regelmatig in de kast te vinden. Net als onze BdL-man trouwens. Tijdens onze eerste 'winter'controle vandaag (zo'n mooi voorjaarsweer was het maar zelden op 16 februari) troffen we behalve 6 solitaire uilen ook 9 paartjes in de kasten. Bij elkaar 24 volwassen uilen. Daarvan zeker 10 mannetjes. Nooit eerder troffen we er zoveel op één dag. Bijzondere terugvangsten ook. Later deze week de highlights. 

Zwaargewicht

Misschien dat het u al opgevallen is, maar het vrouwtje lijkt soms enige moeite te hebben zich uit de kast te wurmen. Dat is niet omdat ze zwanger is, of omdat we de invliegopening stiekem verkleind hebben, maar omdat ze een beetje aan de zware kant is. Beter misschien om dat 'beetje' weg te laten. Toen we haar op 5 januari bij toeval in de kauwenkast troffen, woog ze maar liefst 288 gram. Wellicht fronst u nu de wenkbrauwen: 288 gram is dat dan zo veel? Om u een idee te geven: van de 331 volwassen uilen die we in de periode 2002-2018 in februari gewogen hebben, woog de zwaarste 274 gram. 171 vrouwtjes wogen gemiddeld 207 gram. Dus 288 is veel, enorm veel zelfs. Dat het haar wat moeite de kast in en uit te gaan, is dan ook niet verwonderlijk. Het kan bijna niet anders of er moeten tientallen muizen aan meegeholpen hebben.

Genieten

Of dat een voorbode is van een goed seizoen met een vroege legselstart en een groot legsel? We zullen het zien. Hoe dan ook, de komende maanden wordt het weer genieten. Gaat u er maar eens goed voor zitten! Met veel plezier zullen we de gebeurtenissen voor u duiden en achtergronden toelichten. Daarbij nemen we u regelmatig mee naar ons eigen onderzoeksgebied rond Winterswijk. Op onze eigen site plaatsen we wekelijks minimaal één berichtje over bijzondere voorvallen of ontwikkelingen. We zijn daar op 6 januari mee begonnen, dus de eerste 6 berichtjes kunt u al teruglezen in het logboek steenuilenrondwinterswijk

Namens iedereen achter de schermen én onszelf wensen we u echter vooral veel kijk- en leesplezier bij Beleef de Lente 2019!

Uw toegewijde bloggers: Anjo, Pascal en Ronald


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs