Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Pasen ei

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Het vogelei

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 18 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 463x

Het is tenslotte Pasen en op het moment van schrijven van dit blog heeft vrouw kerkuil nog niet haar eerste ei gelegd. Vandaar een blog over dit onderwerp, het vogelei, wonder der volmaaktheid.
Tim Birkhead Het vogelei

Het Vogelei

Met deze titel “Het Vogelei” verscheen in 2016 de Nederlandse vertaling van The most perfect thing van Tim Birkhead, hoogleraar diergedrag en wetenschapsgeschiedenis en zijn hele leven al gebiologeerd door het vogelei. Perfecte lectuur, voor de doorgewinterde kerkuilen volgers een aanrader. In zo’n 320 bladzijden beschrijft hij alles wat je maar over een ei zou willen weten: van het produceren van de schaal, de vorm van het ei, de kleur ervan, over het belang van eiwitten en de rol van microben tot aan de lange weg die het ei-in-spe vanaf de bevruchting in de eileider aflegt om uiteindelijk zo'n 24 uur later door de cloaca geperst te worden.

Het vogelei wonder van volmaaktheid

De vorming van de schaal is een bijzonder proces. In de schaalklier (uterus) bevindt zich een heuse spuiterij. Honderden kleine spuitbusjes spuiten calciumcarbonaat over de gehele oppervlakte van het tot dan toe weke ei. Bij vogels met een gekleurde eischaal komt er nog een tweede spuitbeurt aan te pas, nu met allerlei kleurstoffen. Als de schaal een keer gehard is en van een afdeklaagje is voorzien, is het ei klaar om gelegd te worden. Het calcium dat het vrouwtje nodig heeft om de eischaal te kunnen aanmaken, haalt ze met name uit muizenbotjes. Terug naar de kerkuilen van Beleef de Lente: de dagen worden warmer, er komen meer muizen binnen en ik verwacht dat de eileg niet heel ver meer in het verschiet ligt. 

 

Tim Birkhead Het vogelei

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs