naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Eerste huiszwaluw gesignaleerd!   *   Ook vierde ei van kauw Dongen gaat verloren...   *   Tweede kuiken bij lepelaar op voorste berknest   *   Opnieuw een tweede ei bij de kauw in Dongen   *   Man steenuil deed een broedpoging
Toon alle blogs & vlogs

Door Renée

Het vloog voorbij...

Renée | donderdag 31 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 316x

Een overzicht van het seizoen 2018 met in de hoofdrol M en V, eieren, kuikens, takkelingen en prooien.
Statistieken 2018

Over Man en Vrouw Bosuil

5 februari: Vrouw bosuil (V) komt in de kast en laat haar lokrollers horen

18 februari (vroeg in de ochtend): V zit op de tak en Man bosuil (M) vliegt de kast in

25 februari: De eerste (vermoedelijke) paringen zijn te horen

12 maart: V komt de kast in en begint een kuiltje te graven

18 maart: V blijft overdag in de kast

 

Over de eieren

20 maart: V legt het eerste ei om 6:22

21 maart: M brengt de eerste prooi in de kast

22 maart: V legt het tweede ei om 19:11

17 april: voor het eerst is het geriedel uit het ei duidelijk te horen

 

Zie tabel 1 Eileg met interval. De eileg was dit jaar vrij laat, waarschijnlijk door de kou in februari, waardoor er minder prooien beschikbaar waren vroeg in het seizoen.

Zie tabel 2 Broedtijd in uren. De gemiddelde broedtijd is een paar uur korter dan voorgaande jaren. Vrouw bosuil is minder uit de kast geweest dit jaar, waardoor de eieren iets intensiever bebroedt zijn.

Zie tabel 4 Prooien broedfase. V heeft in totaal 54 prooien aangeleverd gekregen door M tijdens het broeden. Bijna twee per nacht, iets onder het gemiddelde van afgelopen jaren.

 

Over de kuikens

18 april: Kuukeen komt uit het ei om 11:09

20 april: Biskuuk komt uit het ei om 16:42

28 april: Kuukeen krijgt al een hele muis naar binnen

9 mei: De kuikens krijgen een ring om hun poot

 

Zie tabel 3 Kasttijd in uren. Kuukeen is bijna 100 uur (4 dagen) eerder uit de kast gesprongen dan het eerste kuiken in andere jaren. Biskuuk is iets langer in de kast gebleven dan het gemiddelde tweede kuiken voorheen.

Zie tabel 5 Prooien kuikenfase. De kuikens hebben gemiddeld 2,2 prooien per nacht per kuiken gekregen. Dat gemiddelde is iets lager dan voorgaande jaren.

 

Over de takkelingen

19 mei: Kuukeen hangt in het gat en springt naar de tak

22 mei: Biskuuk hangt vanaf vandaag (meermaals) in het gat (maar waagt de sprong nog niet...)

24 mei: Biskuuk fladdert naar de tak

 

Over het gehele seizoen

Zie tabel 6 Tijd aantal prooien. De meeste prooien werden gebracht tussen 4:00 - 5:00. Op de voet gevold door 21:00 - 22:00. De reden is logisch, want vlak voordat het licht wordt moet er nog even gegeten worden om de dag door te komen. Na een lange dag hebben ze honger, dus gelijk na het vallen van de duisternis wordt weer voor voedsel gezorgd.

Zie tabel 7 Prooien per fase gebracht door M en V. Tijdens de broedfase is het M die voor het eten zorgt omdat V zoveel mogelijk op de eieren moet blijven. Tijdens de kuikenfase is het in het begin M die nog steeds voor prooiaanvoer zorgt, maar V die ze voert. Naarmate de kuikens groter worden en minder gevoerd hoeven worden gaat V mee jagen. In vergelijking met voorgaande jaren zijn er minder muizen en meer vogels gegeten.

 

Dank

Al deze gegevens zijn mede tot stand gekomen door het werk van al die geweldige vrijwillige onderzoekers. Zij hebben uur na uur nauwkeurig bijgehouden wat er gebeurde op de cams. Dank aan een ieder die op zijn of haar manier een bijdrage hieraan heeft geleverd!

Zonder de beelden geen gegevens, dus Jan en Thea ontzettend bedankt voor het delen van jullie bosuilenkast met de rest van Nederland!

Die mooie beelden kwamen tot stand dankzij het fantastische werk van Luc Enting en Henk Wanders. Zij hebben ervoor gezorgd dat de camera's op de juiste plaats hingen en dat er nauwelijks storingen waren!

Emil en Geert, dank voor alle leuke, ontroerende, mooie, bijzondere clips. Dankzij jullie hoefden we niets te missen en kunnen we nog heel lang na genieten! Zie "Het jaaroverzicht 2018".

Clubhuis, dank voor de gezelligheid, de drank, de hapjes, de (on)gein en het meeleven met de uilen. De Moderators hebben wederom een rustig jaar gehad vanwege de goede sfeer!

De camera's zullen straks om 22:02 uit gaan en dan zullen we verder gaan genieten van alle andere vogels die er te zien zijn op Beleef de Lente!

Namens alle bloggers (Engbert, Ronald, Bart en ondergetekende) dank voor een geslaagd bosuilenseizoen!

Renée

 

 

Ook zo genoten van Beleef de Lente?

Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht