Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Het vierde ei

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 13 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 171x

Voor sommigen kwam het toch nog als een verrassing, anderen hadden er wel rekening mee gehouden: het vierde ei. Plots lag het daar te midden van zijn of haar aanstaande broertjes en/of zusjes in spe. Zo jammer dat aan de buitenkant niet te zien is of er zich binnenin een jongen of meisje bevindt.

Het zou simpel kunnen: een roze gekeurde schaal voor meisjes en een blauwe voor jongens. Omgekeerd mag ook wat mij betreft. Al kan het dan wat verwarrend worden. Aan de andere kant: wit is meer van deze tijd. Het ei mag zelf bepalen wat het wordt. Eigenlijk best wel vooruitstrevend die steenuilen, en ruimdenkend ook.

De vraag die iedereen nu bezig houdt is natuurlijk: komt er nog een vijfde? Aangezien de glazen bol nog steeds bij de reparateur ligt, moet ik een andere methode beproeven om daar wat (on)zinnigs over te zeggen.

Uit eerdere jaren weten dat de mate waarin het vrouwtje op de eieren zit iets zegt over haar voornemen nog een ei te leggen. Met name de nachtelijke uren zijn daarbij belangrijk omdat ze normaliter (als ze geen eieren heeft) 's nachts niet in de kast verblijft. In de nacht van 8 op 9 april (van 20:00 tot 07:00 uur) verblijft ze nog bijna 10 uur buiten de kast, de nacht daarop legt ze haar derde ei en verblijft ze mede daardoor nog maar 2,5 uur buiten kast. In de nacht van 10 op 11 april is ze weer iets meer dan 6 uur buiten de kast. De nacht daarop is het aantal uren buiten de kast teruggelopen tot 1.45 uur en afgelopen nacht (nadat ze in ochtend van 12 april het vierde ei legde) ging ze nog maar twee keer naar buiten, bij elkaar 15 minuten. De afgelopen heeft ze dus feitelijk de hele nacht op de eieren doorgebracht. Dat brengt mij tot de voorspelling dat er geen ei meer bij komt*.

Nu is vier een heel mooi aantal en als dat ook vier jongen oplevert, zou dat nog veel mooer zijn. De laatste keer dat we vier jongen hadden was in 2018, vijf jaar geleden. Dus laten we onze zegeningen tellen!

* Met de gebruikelijke disclaimer dat het ook anders kan zijn!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs