Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Het verleden en de toekomst van onze slaper

Bernice Sepers | woensdag 20 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1509x

De afgelopen dagen zag team koolmees een aantal vragen in de chat voorbij komen. Heeft de koolmees de hele winter in deze nestkast geslapen? Broedde de koolmees al eerder in deze nestkast? Is het te vroeg voor nestbouw? In deze blog ga ik deze prangende vragen beantwoorden.

Koolmees in de winter

Misschien heb je het wel eens gezien in de winter, groepen koolmezen die met z’n allen op jouw voedertafel afkomen. Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. ’s Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken. Onze koolmees zal hier dus waarschijnlijk de hele winter hebben geslapen. Er is weinig bekend over hoe koolmezen slapen als zij geen nestkasten tot hun beschikking hebben, vermoedelijk doen zij dit in natuurlijke holtes.

 

Koolmees in de lente

Nu het voorjaar nadert, vliegt onze koolmees waarschijnlijk niet meer rond in groepen. Wanneer een koppeltje koolmezen elkaar heeft gevonden en ze tevreden over elkaar zijn, bouwen ze het jaar daarop ook weer het liefst samen een nestje in dezelfde nestkast. Het is dus best mogelijk dat deze koolmees hier al eens eerder heeft gebroed of in de nabije omgeving. Aan de andere kant… koolmezen kunnen 10 jaar oud worden, maar de meeste koolmezen worden niet ouder dan 1 of 2 jaar. Circa 90% van de koolmezen overleeft het eerste levensjaar niet… Dit maakt de kans dat het hier om een bekend individu of paartje gaat klein, maar het is zeker niet uitgesloten.

 

En nu?

Wie deze koolmees ook is, we zijn erg blij dat hij/zij in de nestkast slaapt. Zoals Peter in zijn vorige blog schreef, geeft de aanwezigheid van een slapende koolmees goede hoop op een nestje dit voorjaar. We zullen nog wel even geduld moeten hebben, want als hier een nest gebouwd gaat worden, zal de nestbouw waarschijnlijk pas eind maart beginnen. Zodra het nest klaar is zal de vrouw één ei per dag leggen. Een nest bestaat gemiddeld uit zo’n 8 à 9 eieren. Nadat het laatste ei is gelegd zal ze 13 dagen broeden voordat de eieren uitkomen. Voorlopig zullen we het dus nog moeten doen met een slapende koolmees, maar team koolmees houdt de beelden scherp in de gaten. Mocht er dus iets leuks of spannends gebeuren, dan melden we dat meteen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs