Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het uitvliegen nadert

Albert Eggens | donderdag 23 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 408x

Overal zie ik berichten voorbijkomen dat de zeearend jongen door het land heen uitvliegen, wij bij onze beleef de lente zeearenden moeten nog even wachten.
Beleef de lente

Bijna op eigen benen

Het zeearend jong in Makkum is al uitgevlogen en ook in Koudum zijn er al twee van het nest af. In Eernewoude waren ze wat later dan de rest van Nederland dus wij moeten nog even wachten op het heugelijke feit. En ja ik vind het heugelijk want het is niet vanzelfsprekend dat elk nest slaagt. In die ongeveer 150 dagen dat een zeearend bezig is met het zorgen voor nakomelingen kan er van alles gebeuren, voorbeelden genoeg van nesten uit boom, omgevallen boom.

De eerste dagen zullen ze nog in de buurt van het nest blijven, het echte uitvliegen gebeurt in stappen, een takje lager, een klein rondje om. Pas als de slagpennen helemaal vol groeit zijn kunnen ze echt vliegen en zullen ze uiteindelijk de weide wereld gaan verkennen. Tot die tijd blijven ze bij het nest en zullen ze ook nog gevoerd worden.

Als we ze zo zien zitten zijn het al reusachtige vogels waarvan je je bijna niet kan voorstellen dat amper 9 weken geleden ze nog van die witte kleine pluizige bolletjes waren.

Uitbreiding

Ook dit jaar gaat de uitbreiding van de zeearend door. Naast de verschillende berichten van het uitvliegen zie ik ook berichten voorbijkomen van nieuwe broedgevallen, of tenminste van nieuwe broedlocaties. Zo heeft nu ook Drenthe zijn eerste broedgeval. Al een paar jaar geleden zag ik daar zeearenden rondvliegen waarover ik dacht hier kan het ook wel eens gaan gebeuren, nu eindelijk hebben ze daar gebroed en direct succesvol. Gefeliciteerd.

Na vorig jaar zeventien succesvolle broedparen plus zeven pogingen daartoe ben ik zeer benieuwd waar we dit jaar op uit gaan komen.

Hier onder een kaartje van de broedgevallen van 2021. Voor informatie over eerdere jaren kunt u op terecht op de website van de werkgroep zeearend.


 

Bron: Werkgroep Zeearend

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs