Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het talent van de steenuil

Anjo Schouten | woensdag 26 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 152x

Op nummer 1 staat toch wel het eindeloze knuffelen. Op nummer 2 dan hoeveel prooitjes de man kan brengen. Op nummer 3: hoe maak ik in korte tijd zo'n bende van een broedruimte. Alsof er een stam Vandalen in die kast leeft. Sporen aan de wand, nog even en het tapijt wandelt bijna de kast uit.

Andere vogels

Er zijn veel vogels die een mooi dansje doen. Dansjes die wij mensen afkeken. Het line dancing van de flamingo, de paso doble van de stern. De moonwalk komt ook van een vogel, de manakin. Er is zelfs een stam die de springdans van de kroonkraanvogel doet. Er zijn vogels die kunstige nestjes maken, er zijn vogels met een prachtige zang. Maar de steenuil?

Gebrek aan elegantie

Ik zie de steenuil nog geen koddig klompendansje doen. De zang houdt ook niet over. Het is waar dat deze vrouw niet zo eindeloos zit te bedelsnurken, ze klinkt meer als een schommel die wat smeerolie nodig heeft. Nu heeft onze vrouw wel een eigen danspasje: de muiswaggel. Hoe lief man haar de muizen voor haar snavel brengt, ze heeft ze liever in de hoek. Soms is het even twijfelen in welke hoek. En terug naar de eitjes heeft ze haar eigen balletpasjes. De elegantie van man, tja... Hij heeft het op z'n snuit vallen verheven tot een kunst. Buiten soms bijna met een koprol. Je zou bijna denken "stuntel zoekt stuntman." Maar hij gaat manmoedig door, op jacht naar het muizenrecord voor een broedseizoen. Ondanks het gestuntel heeft hij de kijkers helemaal ingepakt. De manier hoe hij de prooitjes aangeeft. Ongetwijfeld met de ogen dicht.

De dichte ogen

Als er kuikens zijn zult u dat ook aan het vrouwtje merken, ze voert ze met dichte ogen. Alles om te voorkomen dat er een beschadiging aan de ogen komt. Let tegen die tijd maar eens goed op. En op de tastharen bij de snavel. Hoe ze dan hapjes langs de snavel slingert, met getokkel. Overigens hebben de kuikens dan ook nog een dag of 9-10 hun oogjes dicht. En dat voeren, ja, dat is een vorm van elegantie. En niet vergeten waar de voorraad ook al weer lag.
Van links, naar rechts


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs