naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Vijver

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Lepelaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Bosuil

Iedere dag maken we via Twitter een soort bekend die dit jaar in Beleef de Lente zit. Volg ons ook daar en blijf op de hoogte!   *   Mevrouw bosuil heeft zojuist haar tweede ei gelegd! Wordt het een kast vol jonge uilen straks?   *   De lepelaars zijn ineens massaal terug in natuurgebied De Liede bij Haarlem waar ze broeden. Dat wordt spektakel voor de camera   *   Het eerste ei van Beleef de Lente 2020 is gelegd. De primeur - hoe kan het ook anders - is voor de bosuil   *   Nog heel even geduld. De camera's voor seizoen 2020 gaan open op 1 maart!
Toon alle blogs & vlogs

Door Sienna Obdeijn

Het recht van de sterksten

Sienna Obdeijn | dinsdag 28 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 219x

De natuur is hard en soms bijna onmenselijk. Afgelopen dagen zijn er een aantal dingen gebeurd waar dat weer erg duidelijk uit bleek.
Foto: Duangnapab

Dappere strijd

De leeftijdsverschillen zijn goed te zien bij de kerkuil kuikens. De oudsten zitten al vol in de dons terwijl de jongsten nog kaal en er wat hulpeloos uitzien.  
Het jongste kuiken leek het vanaf zondag zwaar te hebben, maar zoals in de filmpjes van Ed te zien, geeft hij zeker niet op. Met alle kracht die hij had, bemachtigde hij gisteren kleine stukjes prooi. Helaas mocht dat niet baten, afgelopen nacht is het jongste kuiken overleden.
Het klinkt natuurlijk allemaal erg hard voor ons als mensen, maar zoals eerder uitgelegd in een blog is dit het risico wat moeder kerkuil neemt met het leggen van zeven eieren. Hoe hard het ook klinkt, zo is de natuur. Het enige wat moeder kerkuil nu kan doen is ervoor zorgen dat haar andere zes kuikens het wel gaan redden.  

 

Voor elkaar zorgen

Buiten de voedertijd zitten alle kuikens dicht bij elkaar. Ze houden elkaar warm, zodat moeder en vader op pad kunnen om prooien te vangen. Dit zou je kunnen benoemen als een voordeel van het grote leeftijdsverschil. De grotere kuikens kunnen hun kleinere broertjes en zusjes warmhouden, zodat pap en mam meer tijd hebben om prooi te vangen voor alle hongerige bekjes.  

 

Oneerlijke strijd

Dat het in de natuur draait om het recht van de sterkste is eergisteren ook wel weer heel duidelijk gebleken. Een kerkuil vrouw is in de nestkast waar de kauwen hun nest hadden binnengedrongen en heeft het kauwkuiken aangevallen. Het kuiken heeft het daarbij niet overleefd. Een oneerlijke strijd natuurlijk. In menselijke ogen is dit onbegrijpelijk, maar in de ogen van de kerkuil is dit het innemen van haar plek. Haar nestkast innemen en verdedigen. 

 

Tot zover dit blog met droevig nieuws. Laten we vooral genieten van de beelden en de groeiende kuikens. Kijkt u mee?

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht