Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het perfecte huisje voor de koolmees?

Wilkor-Jan Top | zaterdag 1 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 198x

De lente komt eraan! Ook de koolmees gaat op zoek naar een goed huisje. Maar om dit te vinden, valt nog niet mee. Wat zou de koolmees van ons Beleef de Lente huisje vinden?

De narcissen laten hun vrolijke gele gloed weer zien, de eerste lammetjes springen in de wei en de temperatuur begint geleidelijk te stijgen. Langzaam begin je het te merken, het wordt weer lente!

 

Opzoek naar het perfecte huisje 

Ook de koolmezen zijn weer druk bezig met de voorbereidingen voor de lente. Ze bezoeken verscheidene huisjes en plekjes, maar nergens is de perfecte woning te vinden. Vele kilometers worden er gevlogen, maar overal mankeert wel iets aan. De opening is net te groot, de zon maakt het huisje te warm of de takken blokkeren de voordeur van de woning. Ze wisten niet meer waar ze het moesten zoeken, totdat ze dit huisje tegenkwamen. Zou ons Beleef de Lente-nestkastje aan de eisen van de koolmezen voldoen? We hebben al een slaper, wie weet!

Trouwens, ik ben Wilkor-Jan en ben 18 jaar oud. Ik heb een passie voor vogels en de natuur en zal u op de hoogte houden van het laatste nieuws over onze vogelvriend!

 

Kan de koolmees in uw tuin wonen?

Wilt u nu ook dat er een koolmees bij u in de tuin komt wonen?
Koop dan een nestkastje (of bouw er zelf een) voor de koolmees/pimpelmees.

Het is wel belangrijk om een goede plek te vinden voor het nestkastje. Hang hem ten eerste op een rustige plek. De koolmees moet zich namelijk wel veilig voelen in zijn nieuwe stulpje. Ook is het belangrijk om het kastje niet in de volle zon te hangen. Tip: hang hem niet op het zuiden!

Zorg voor een veilige aanvliegroute, zodat de koolmees zonder brokken het huisje kan bezichtigen. Daarnaast kan je de opening het beste richting het noordoosten hangen, zodat de vogels beschermd zijn tegen de wind. Anders tocht het zo😉

Houd ook het nestkastje uit de buurt van katten. Je kan met gaas om de boom de kat uit de buurt houden. En last but not least: zorg ervoor dat het nestkastje stevig hangt! Anders wordt het voor de gevleugelde vrienden wel erg lastig om een gezinnetje te stichten.

Hopelijk krijgen we een mooi seizoen waarin we vele dingen mogen beleven, beschrijven en bovenal: genieten.

De pers staat klaar, broeden maar!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs