naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Leo Daanen
BDL vrijwilliger Stork

Het ooievaarsnest

Leo Daanen, STORK | dinsdag 15 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 196x

Een versleten nestrand en dichtgeslibd en dichtgegroeid nest moet gewoon vervangen worden.
Foto Leo: Gennep, maar nu van de andere kant

Vogelwacht "de Maasheggen"

Wij als vereniging vogelwacht “de Maasheggen” beheren op het verzoek van de Gemeente Gennep, al 10 jaar het nest op het prachtige oude Stadhuis van Gennep. Elk jaar klimmen we (nou klimmen, met de hoogwerker dus) op de 20 meter hoge schoorsteen. We inspecteren het nest ook al tijdens het ringen van de jonge ooievaars en weten dan wel hoe de staat van het nest is. Is deze slecht dan plannen we later met Liesbeth van de Gemeente Gennep een datum voor de renovatie.

Grote beurt

Als we weten dat het nest aan vernieuwing toe is, maken mijn zus Maria en zwager Richard van tevoren al een nieuwe rand en twee nieuwe bodems. Tja en als je zo’n nest ziet als op de close-up foto linksboven, dan weet je dat het tijd voor vernieuwing is. De rand is helemaal weggerot en de stukken vallen eraf. Het nest zelf is helemaal dichtgeslibd en dicht gegroeid en laat zo dus ook geen water meer door. Het nest heeft dus nu echt een grote beurt nodig voor het volgende seizoen. Je moet echter geen hoogtevrees hebben, anders zit het nest nog voller met . . . juist ja ;-). De foto rechtsboven is de situatie oud en nieuw ineen.

Gevaar

Het nest zit zoals ik al zei op het prachtige oude stadhuis in hartje Gennep. Omdat mensen er gewoon onderdoor kunnen lopen, is het van belang dat het nest in goede staat is en blijft. Vandaar wij het elk jaar schoonmaken en renoveren waar nodig is. Het nest zou anders een gevaar opleveren voor toeschouwers en dat willen wij, maar zeker ook de Gemeente Gennep niet.

Videoclip

Om een idee te krijgen hoe dit werkelijk in zijn werk gaat, laat ik jullie dat via een filmpje even zien. Nella heeft hiervan screenshots gemaakt en deze als time-lapse achter elkaar gezet. Kijk maar eens goed wat voor dikke platte koeken ervanaf komen en hoe het nest er daarna uitziet. In mijn volgende blog kom ik er nog even op terug.

Groetjes, Leo

Time-laps Nella


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht