Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Kauwenwerkgroep Nederland i.o

Het (on)recht van de sterkste

Ronald van Harxen | maandag 27 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 990x

Tot ontzetting van kijkers die het live zagen gebeuren, heeft een kerkuil vanmorgen het Dongense kauwenjong gedood. Om 5.06 uur vanmorgen schrok ik wakker van een app’je in het kauwenteam: kerkuil in de kast! Om 9.14 valt hij aan, ogenschijnlijk zonder directe aanleiding. Even later is is het over.

Wreed

Wreed om te zien, zeker. Zo gaat het echter vaker. Toen we afgelopen zaterdag een van de kauwenkasten in Winterswijk controleerden, bleek deze leeg. Verrassend, want de 3 jongen waren echt nog te klein om het nest te verlaten. Meest logische verklaring is dat er een steenmarter of bosuil op bezoek is geweest die zich het buitenkansje van 3 moddervette kauwen niet heeft latenn ontgaan. 2 jaar geleden viel op hetzelfde erf het vrouwtje steenuil ten prooi aan een steenmarter en vorig jaar werd 1 van de 4 jonge steenuilen van de tak gegrist door een bosuil. Nu dus de beurt aan de kauwen.

Waarom?

Wat de kerkuil in Dongen bewogen heeft om het jong te doden, zal een raadsel blijven. Jonge kauwen staan niet direct op de prooilijst; kerkuilen leven vooral van muizen en spitsmuizen. Ik verwacht dan ook niet dat het jong opgegeten wordt. Het lijkt dan ook wel zinloos, zeker in onze ogen. De kerkuil reageert echter vanuit zijn instinct: ik wil de kast voor mezelf en ik ben de sterkste. Mededogen of empathie maken geen onderdeel uit van zijn gedragsrepertoire. Zo simpel is dat. In de natuur regeert nu eenmaal het recht van de sterkste. Hoe onrechtvaardig we dat soms ook vinden.

Ook het kauwenleven gaat verder

De Dongens kauwen hebben het risico genomen hun intrek te nemen in een kast waarin jarenlang kerkuilen broedden. Achteraf bezien niet slim. Het leergeld is betaald nu. Voor hen is het seizoen voorbij, net als voor een van broedparen in Winterswijk. Ze gaan over tot de orde van de dag en zullen pas volgend jaar weer een nieuwe poging ondernemen. Er rest hen ook niets anders.

Gelukkig voor ons zijn de 2 Winterswijkse jongen in de kauwenkast nog alive and kicking. Toen ik afgelopen zaterdag even de deksel van de kast lichtte om te zien of de camera wat naar boven gedraaid kon worden, zaten ze warm weggedrukt in de nestkom. Ze keken me argwanend en ook wat angstig aan. Gelukkig voor hen had ik honger nog behoefte aan privacy. Maar wat een takkenzooi! Ik heb me voorgenomen nadat ze eruit zijn het nest te ruimen en de takken te tellen en van de expositie een foto te maken. Die houdt u van me tegoed.

De foto's die ik toen snel maakte, staan bij dit blog. Om toch nog een beetje optimistisch af te sluiten.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs