naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Leo Daanen
BDL vrijwilliger Stork

Het nest is gevuld

Leo Daanen, STORK | dinsdag 8 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 193x

Kuiken vier is er inmiddels ook en doet goed mee met de rest.
Foto: Ellen Rijken Breda 2017

Waar is ei 5 ?

We hebben nu dus ook kunnen zien dat er geen vijfde ei is. Geen vijfde ei, nee eigenlijk is ei 3 er niet, dat klinkt raar hé, maar dat is het niet !!

Ik zal het nog even uitlgeggen:

Ei 1      Wo. 28 maart 23.15 uur

Ei 2      Vr. 30 maart    21.57 uur        het broeden is nu begonnen.

Ei 3      Zo. 1 april        21.08 uur        Ei weg, kapot, of onder nestmateriaal, of windei

Ei 4      Di. 3 april        22.52 uur        Ei 4 is dus nu eigenlijk ei 3 geworden omdat ei 3 weg is

Ei 5      Vr. 6 april        01.50 uur        Ei 5 is nu dus eigenlijk ei 4 geworden omdat ei 3 weg is

We hadden dus uiteindelijk 4 eieren over. Omdat het broeden pas begint nadat het tweede ei is gelegd, komen de eerste twee vaak  tegelijk uit en dat klopt dus ook.

Kuiken 1 en 2  Wo.     2 mei   06.43 uur

Kuiken 3          Vr.        4 mei   13.12 uur

Kuiken 4          Ma.      7 mei   05.51 uur

Omdat ei 3 weg was, duurde het dus ook wat langer voordat kuiken 3 kwam, dit komt omdat het eigenlijk kuiken 4 was. Kuiken 4 heeft er ook langer over gedaan dan normaal, maar als je kijkt naar Ei4 en ei 5 dan zie je dat hier ook en langere tijd tussen zit. Dus het klopt allemaal als een bus haha. Mits je het nog allemaal snapt ??

Kansen

Er zijn dus vier kuikens en vele in het clubhuis zien het droevige nieuws al weer aankomen. Sterker nog er zijn al mensen die al voorspellen dat het vierde kuiken het niet gaat redden en nu al voer voor de rest is. Wat zijn de kansen van kuiken vier, die zoveel kleiner en minder snel is dan broertjes en zusjes ? Als kuiken vier de eerste dagen overleeft, zal hij snel meegroeien met de rest. Hij/zij is dan net zo kansrijk als de andere drie. Ik heb al meerdere nesten gezien met vier jongen die allen uitgevlogen zijn (zie foto hierboven van Ellen Rijken in Breda 2017). 

Positief

Als het weer tegen zit is het misschien een ander verhaal, als we bijv. dagen aan een stuk regen krijgen, of nog erger twee/drie weken droogte. De ouder vogels kunnen dan moeilijkere aan eten komen en dan is het kleinste jong vaak de dupe. Maar voordat het zover is, is het kleinste kuiken al flink in de groei en kan hij/zij wel met de rest een gevechtje aan voor een paar wormen, muizen of straks zelfs mollen. Dus blijf a.u.b. een beetje positief kijkers en ga niet andere kijkers in een negatieve stemming brengen.

Natuur is natuur

Het is al vaker gezegd we moeten de ooievaars hun gang laten gaan en als er geen camera’s op staan, gebeuren er precies dezelfde dingen als wij hier wel live kunnen zien hoor. Dus laten we het beste ervan hopen en Natuur is natuur, dus ook die laten we zijn gang gaan. Hopelijk kunnen we straks 4 gezonde jongen ringen, ik blijf er in ieder geval positief over haha.

Groetjes, Leo


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht