Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
400 jaar oude Stadhuis van Gennep. Foto Leo

Door Leo Daanen
Stork

Het Nest

Leo Daanen, STORK | dinsdag 21 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1095x

Het nest groeit aardig, doordat beide ouders met flinke takken sjouwen. Af en toe natuurlijk ook een bosje hooi, of een snavel vol blad of waterplanten.
Modderpoel, dit wil en kun je de jonge ooievaars niet aandoen. Foto Leo

 

Vraag bij de vragen.

Tja een vraag staat meestal bij de vragen Leo, haha.

Maar goed, er was een vraag van een kijker waarom wij het nest elk jaar leeg (schoon) maken. De ooievaars moeten elk jaar het nest weer helemaal opbouwen, onzin toch !!  Dat klopt inderdaad wij maken elk jaar het nest schoon. Het nest zit op het 400 jaar oude prachtige Stadhuis van Gennep (een kijkje waard hoor ! ). Daar lopen de mensen zo onder het nest door en er is ook het VVV in gevestigd. Dus moeten we zeker weten dat het nest goed vast zit en zo min mogelijk losse takken op de rand. 

Modderpoel

Een ooievaarsnest moet ook goed water doorlaten, zodat het niet onder water komt te staan. Een nat blijvend nest is slecht voor de jonge ooievaars. Ze kunnen longontsteking krijgen als ze (te) lang nat blijven en hieraan sterven. Een nest waar enkele jongen op groot gebracht zijn is na afloop een grote modderpoel. Ooievaars bouwen daar het jaar erop weer gewoon een nest bovenop. Zo kan een nest wel hoger worden dan 1 meter en honderden tot 1000 kilo of meer wegen. En dat kan op dit nest op het oude Stadhuis in Gennep dus echt niet. Vandaar wij het nest elk jaar schoon maken en als nodig zoals in 2013 en ook dit jaar een nieuwe rand eromheen. Een kapotte rand kan zomaar naar benden vallen en dat willen wij en de Gemeente Gennep dus ook niet. Veiligheid staat bovenaan het lijstje bij de Gemeente Gennep en ook bij ons.

Bouwen

Ooievaars bouwen beide, zoals ik eerder al vertelde, elk jaar weer aan hun nest. Dat is goed voor het nest, maar dient ook als erkenning voor elkaar. Het is zeg maar net zoals bij mensen, die een relatie krijgen en samen een huisje bouwen en dan een gezinnetje stichten. Dus of een nest nu door ons leeggehaald is of niet, ze bouwen het toch elk jaar weer op. Zie het resultaat zoals het nu is en dat bouwen gaat nog gewoon door hoor. Ook als er eieren, of zelfs al en jongen zijn. Hopelijk is het nu duidelijk voor iedereen waarom wij dit doen.

Binnenkort zullen er eitjes in liggen !

Geniet van alle vogels bij BdL.

Groetjes, Leo


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs