naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Derde zwaluwjong redt het ook niet...   *   Voor alle vaders❤️   *   Aan tafel bij de ooievaars   *   Seizoen lepelaars, in 5 minuten   *   Twee jonge huiszwaluwen dood door het slechte weer
Toon alle blogs & vlogs

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Het Mysterie van bosuilgeluiden

Bart Franken | donderdag 1 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 420x

In het donkere bos van Jan hoor je soms de meest bijzondere geluiden. Als je nu even snel een paar minuutjes naar de live beelden kijkt, is de kans klein dat je wat hoort. Maar als je wat langer blijft kijken, dan kan het zijn dat je, ineens in de verte, dat ene mysterieuze geluid hoort...
Op een spookachtig kerkhof in een film hoor je vaak het mysterieuze geluid! - (van: pxhere free images)

In het donkere, spookachtige bos zijn de geluiden van ons bosuilenkoppel niks minder dan indrukwekkend. Het mannetje met zijn kenmerkende, spookachtige geluid ‘hoe-hoe-hoe-hoeoeoeee’ en het vrouwtje met haar hoge ‘ke-wik’. Maar bosuilen maken meer geluiden. Zo zijn er de rollende geluiden, de alarmroep, de bedelgeluiden van jongen en natuurlijk allerlei variaties op de geluiden!

Belang van geluid

Een aantal van de geluiden hebben we al gehoord en zijn terug te vinden in de clips. Geluiden zijn erg belangrijk voor de bosuilen. Natuurlijk weten ze zo van elkaar dat ze in de buurt zijn, maar het is meer!! In het begin van het seizoen hoor je vooral de lokroep van het mannetje. Hiermee geeft hij aan dat hij een goede nestplek heeft gevonden met veel muizen in de buurt als voedsel. Het gehoor van de bosuilen is zo goed dat zo’n roep op kilometers afstand in het bos te horen is. Na een tijdje komt het antwoord op die lokroep van het vrouwtje. Daarnaast gebruiken de bosuilen geluiden om hun territorium te markeren, de band tussen de partners onderling te versterken en later de band tussen ouder en kuiken(s) te versterken. Er is één moment waarop ze in ieder geval géén geluid maken: Tijdens het jagen. Dan zijn ze muis-stil. 

Filmsterren

De geluiden van de bosuil zijn zelfs zo mysterieus, spookachtig en bijzonder dat bosuilen internationale filmsterren zijn. Tenminste, hun geluiden dan. Die worden namelijk veelvuldig gebruikt voor bijvoorbeeld scenes met een eng bos, een kerkhof of wanneer er een uil door het beeld vliegt. En uiteraard terecht dat die geluiden gebruikt worden. Ze zijn adembenemend. Vooral als je in je eentje in het bos staat, ’s nachts, in een donker bos… Daar krijg je kippenvel van!

 

Wil je meer bosuilen geluiden horen? Kijk dan eens in de vogelgids op de website van Vogelbescherming: 

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bosuil

Stel je voor, je loopt 's nachts in een donker bos. En ineens is daar het geluid van... ... een mannetjes bosuil!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht