Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Het levenswonder

Christ Grootzwagers | maandag 30 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 787x

Het leven lijkt zo simpel, man merel bevrucht vrouw merel en hup daar liggen de eitjes. Maar hoe verloopt zo'n proces. Hoe komt dat kuiken in die schaal. Denk daar maar eens over na. Weet u het? Of zullen we het nog eens over de bloemetjes en bijtjes hebben, nou vooruit dan.
merel diep in het nest

Het wonder van het ei

Voordat wij kunnen genieten, van plop daar is het ei, heeft dit ei een lange weg afgelegd. Als de eicel klaar is voor ovulatie, komt deze terecht in de eileider en daar vindt de bevruchting plaats. Het vrouwtje heeft na de diverse paringen het sperma opgeslagen in bepaalde klieren, dus manlief hoeft niet perse aanwezig te zijn. Voor elk ei hoeft ook niet perse gepaard te worden.

Groeiend onderweg

Terwijl de eicel afdaalt door de eileider vinden er vele celdelingen plaats, tijdens dit tochtje van ongeveer 24 tot 25 uur wordt de eicel omhuld met eiwit en de beschermende schaal. Een wonderlijk proces, waarbij goed voedsel een belangrijke rol speelt.

Bingo daar is het ei

Het moment waarvoor wij uren aan de buis gekluisterd zaten is daar, de één zat achter de P.C. de ander keek op de tablet en velen op hun telefoon. We waren zenuwachtig, zaten bij kennissen voortdurend op een schermpje te turen, keken een film, maar konden die niet volgen, de koffie werd koud, want we waren afgeleid. Maar dan misten we nog HET moment, ja je was koffie zetten, je hond uit laten, of maakte een sanitaire stop. Kortom er was altijd wat, zodat het belangrijkste event plaats vond buiten ons zicht.

Het was lang wachten

De plop is geweest, we hebben het net niet gezien, twijfel sloeg toe, is het wel gebeurd, vrouwtje ga eens aan de kant, vrouwtje ga eens omhoog, vrouwtje kan je niet even van je nest af gaan, immers we moesten bewijs hebben. Moderator waar blijft de screenprint, clipmaker waarom zien we nog geen eilegfilmpje, Bewijs, we willen bewijs.

Vrijwilligers in paniek

We willen een plaatje tonen, maar vrouw werkte niet mee, bleef  steevast voor de lens staan, clipmakers zitten op de klok te kijken, elk half uur wordt er een halfuurbestand opgeslagen, de kijker zit te wachten, en we moesten een filmpje hebben.

De verlossing

Vrouwtje staat op en daar lag het dan het vierde eitje, nu wisten we het zeker. De dag erna, velen gokten op nog een ei, het vaste broeden was immers nog niet begonnen. Dus wederom turen, was ze aan het persen, wipte haar staart wat omhoog. Grote vertwijfeling sloeg toe en niet alleen bij u als chatters. Nee ook heel het team merel werd zenuwachtig, tijden werden gemeld, er werden vele uurbestanden terug gekeken. Niente, niemand durfde het met zekerheid te zeggen.

Afwachten

Dus zullen we moeten blijven kijken, tot de eitjes uitkomen. Hoeveel kopjes zullen er boven het randje komen? Nog ongeveer 12 dagen en we weten het. Leuk om in de gaten te houden, gaat man ook af en toe mee helpen broeden of niet?

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs