Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Het zeearend nest in de avondzon (Foto: Rianca Vos)

Door Rianca Vos

Het leven van de zeearend buiten de camera

Rianca Vos | maandag 13 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 70x

Het broedseizoen is een geweldige tijd om de zeearenden te volgen en de pykjes op te zien groeien. Maar wat doen de volwassen zeearenden als hun jongen zijn uitgevlogen?

Leren jagen

Dat scheelt eigenlijk niet zo heel veel met wat ze nu doen. Wanneer de jonge zeearenden zijn uitgevlogen gaat de camera uit van beleef de lente. De ouders zijn in die tijd dan niet meer gebonden aan het nest en slapen dan elders. Dit is wel binnen NP de Alde Feanen. Pa en ma zeearend kunnen echter niet lekker achteroverleunen, want er moeten nog wel dingen gedaan worden. Het is namelijk hun verantwoordelijkheid om de jonge zeearenden te leren jagen.

Gansje pesten

Een ander tijdverdrijf wat de zeearenden het hele jaar door doen is “gansje pesten”. Zelfs wanneer de zeearenden niet op jacht zijn en alleen overvliegen, schrikken de ganzen hiervan. De ganzen in de omgeving van het leefgebied van onze zeearenden zijn tegenwoordig ook veel schrikachtiger dan vroeger toen ze er nog niet waren. Dit weten we door de ringen van de ganzen af te lezen. Een geringde gans (en daardoor dus de hele groep) stond vroeger wel dagenlang op hetzelfde grasveld. Dat is nu wel anders aangezien ze elke dag een ander grasveld kiezen. Ze zijn dus goed bang geworden van de zeearenden.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs