Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het leven van de groene specht

Marlon de Haan | dinsdag 29 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 2146x

Een nieuwe soort voor Beleef de Lente! De groene specht is een indrukwekkende vogel door zijn kleuren en grootte. Ook zijn roep, een lach, is opmerkelijk. Maar dit zijn niet de enige interessante kenmerken van deze specht.

Ik weet mijn eerste ontmoeting met de groene specht nog wel. Ik liep op de Drentse heide en hoorde de zang van geelgorzen, boompiepers, en hé… de lach van een groene specht! Meteen erna zag ik een mannetje achter een vrouwtje aanvliegen. Ze achtervolgden elkaar een tijdje en wisselden het snelle soms af met een pauze op een boomstam. Geweldig!

Miereneter

De groene specht leeft in half-open landschappen. Dit betekent dat hij graag in gebieden broedt waar bomen aanwezig zijn, maar waar het open genoeg is om op de grond te foerageren. Deze specht tikt (meestal) niet tegen de boom aan om te eten, zoals je dat ziet bij bijvoorbeeld de grote bonte specht. Nee, deze specht foerageert op de grond om mieren op te peuzelen.

 

Sneeuw

En het gaat gelukkig ook goed met de groene specht. Sinds 1990 neemt de populatie fors toe. In 2010 was er nog wel sprake van een daling, wat waarschijnlijk te maken heeft  met een aantal sneeuwrijke winters. De groene specht is namelijk een standvogel, een vogel die in de buurt van zijn broedgebied blijft. Met de sneeuw kan hij niet goed foerageren en een grote afstand vliegen voor voedsel doet hij niet.

En hoe oud worden ze in Nederland? De gemiddelde leeftijd ligt op 1,2 jaar. Maar een paar uitschieters hebben een leeftijd van ruim 8 jaar bereikt. Maar voordat deze jongen ook deze leeftijd behalen, moeten ze eerst nog opgroeien en uitvliegen. Hopelijk gaan we dat over een paar weken prachtig zien!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Groene specht Alle Beleef de Lente blogs