Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Het kuiken vlak voordat het werd opgehaald. - Screenshot

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Het kuiken: Een natuur-dilemma

Bart Franken | zondag 14 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1076x

Het kuiken heeft zich helaas nog niet hersteld om zelfstandig de kast uit te komen. De vraag wat er mis is wordt steeds groter, en na lang beraad achter de schermen is besloten om in te grijpen. In dit blog wat meer over dat besluit...

**Update: Kuuk is om 10:35 uur uit de kast gehaald door de ringers en wordt vandaag naar een opvangcentrum gebracht. **

 

Het kuiken heeft zich niet kunnen herstellen en heeft helaas nog erg veel hinder van zijn aandoening. Het kuiken had nu minimaal in het gat moeten hangen, maar eigenlijk al uit moeten vliegen. Er is een zeer zorgvuldige afweging gemaakt van wel of niet ingrijpen, zoals men kan lezen in dit blog van Sharon.

Uiteindelijk is besloten om in te grijpen. Om diverse redenen is besloten vandaag in te grijpen. Rond de klok van 10:30 uur heeft een van de ervaren ringers het kuiken opgehaald. Wat er verder gaat gebeuren leest u hierinder.

Moeilijk dilemma... ook achter de schermen!

Het dilemma voor wel of niet ingrijpen heeft veel stof doen opwaaien, zowel in de Beleef de Lente chat als daarbuiten. Vele vragen stroomden binnen bij ons, van voorstanders voor ingrijpen maar ook van tegenstanders. 

U mag weten, ook achter de schermen is het een zeer moeilijke beslissing geweest om wel- of niet in te grijpen. Ook wij waren het als team Bosuil niet altijd met elkaar eens. Zelfs als groep vrijwilligers van Beleef de Lente zijn we het niet altijd met elkaar eens. Maar gelukkig hebben we een sterk team bij de Bosuil en een geweldige groep vrijwilligers die elkaar ook in de waarde laten in hun mening en beslissing. Elkaars mening respecteren en elkaar in de waarde laten is het belangrijkste in dit soort discussies!

Vanuit dit blog dan ook een kleine shout-out naar alle Beleef de Lente vrijwilligers van alle soorten en in het bijzonder naar het Bosuilen team: We hebben een geweldige groep vrijwilligers! Heel veel dank daarvoor.

Het besluit om in te grijpen

Het besluit om in te grijpen is niet puur uit emotie genomen. Het kuiken is al eens onderzocht en er zijn de nodige experts bij betrokken geweest om een beslissing te nemen. Het kuiken is, afgezien van zijn poot, waarschijnlijk gezond. Indien men de poot kan herstellen, heeft het kuiken dus nog een goede kans om te overleven. Maar of dat kan, is nog maar de vraag. Het kan dus ook zijn dat indien het kuiken niet kan herstellen, besloten wordt het uit zijn lijden te verlossen. Ook dat is dus een optie waar we rekening mee moeten houden.

Wat gaat er nu gebeuren

Het kuiken wordt naar een speciaal opvang- en onderzoekscentrum gebracht waar het kuiken zal worden opgevangen en vandaag óf morgen verder zal worden onderzocht. Indien mogelijk wordt het kuiken dan geholpen aan zijn handicap. 

Om verschillende redenen wordt de naam van het opvangcentrum waar het kuiken heen wordt gebracht niet bekend gemaakt.

We weten niet wat de uitkomst gaat zijn van het onderzoek. Mocht het kuiken kunnen herstellen, wordt het na herstel weer vrijgelaten in de natuur. Mogelijk wordt het terug gezet in of nabij de tuin van Jan en Thea, maar in ieder geval niet meer in de kast.

We houden u op de hoogte. Om een overvloed aan vragen te voorkomen, vraag ik u om geen vragen te stellen via de vraag-knop betreffende de stand van zaken over het kuiken. Zodra er nieuws is, zullen we hierover z.s.m. een blog plaatsen.

Een lege kast na afloop. - Screenshot

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs