Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Pimpelmees

Live

Gierzwaluw

Live

Scholekster

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Bliek

Binnenkort

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

Het kan altijd gekker

Anjo Schouten | zaterdag 19 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 57x

Wat Ronald al schreef, menig vogel wenst een mooie woning. Toch heeft de holenduif wel een geducht wapen, de vleugel. In deze tijd van een verstoorde woningmarkt is vaak niets wat het lijkt. Scheefhuurders, voordringers, alles is toegestaan. En soms past het meubilair niet door de deur.

Finding Nemo

Het zal je maar gebeuren, je hebt een steenuilenkast hangen en vol verwachting klopt je hart. Je loopt naar buiten, kijkt omhoog en denkt: huh? Hangt er een vis van stof in het gat. Wat moeten steenuilen daar nu mee? Helemaal niets. De kast op de foto heeft een andere kraker. Geen vogel, maar een zoogdier wat dol is op kasten, de eekhoorn. Oogt schattig maar lust wel een eitje. Het blijft een bizarre woningmarkt. Ik lees het geregeld, mensen hangen een kast op, speciaal voor een soort vogel. Een wensvogel. Maar het is vaak meer van wie het eerst komt... En de vergelijking tussen kauwen en Vikingen is eigenlijk niet zo vreemd. Als mensen het konkelen niet hadden uitgevonden, wellicht de kauwen? Leuke vogels, maar tevens de buurtschoffies. Beetje provoceren en in een grote groep niet leuk als je meer "op je eigen" bent. Zoals onze uiltjes.

Het nieuwe stel

We zien ze de laatste dagen weer vaak samen in de kast. Buiten dat, weinig zichtbare acties. Maar daar waren ze, de buurtschoffies. Beetje belletje trek doen en uitdagen. En daar was man uil, even orde op zaken stellen. orde handhaven
Dat is een verrouwde scène. Hopelijk blijft het bij die paar kauwen en niet dat getreiter van de bende zoals in Winterwijk.

De romantiek

Van liefde kwam lust. En dat was gisteren goed te zien. In de kast zelf. Vrouw uil liet een lieve "woe" horen, man was niet ongevoelig. Het gesprekje werd allengs zwoeler en dan is het wachten op, ja, weer gekluns in de kast met een poging tot paren. Of, zoals onze clipmaker het zo mooi omschreef als acrogym. Onze uilen bouwen het langzaam op, wat ons kijkers deugd doet. Elke dag kans op een verrassing?

Foto: Arjan Beld


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs