Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Het is groen en het…

Roos Tol | zondag 5 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 850x

Een merelvrouw onderscheiden van een lijster. Een pimpelmees van een koolmees. Een huismus van een heggenmus. Daar komen we met ons allen nog wel uit. Maar nu deze: het is groengeel. En het zingt.
Nozeman en Sepp Nederlandsche vogelen KBN

Groenling, fitis, tjiftjaf of fluiter? Weet u het verschil? Dat is knap! Tot ergens in de achttiende eeuw waren ornithologen van mening dat dit groengeel gevogelte tot één en dezelfde soort behoorde. Zoiets als de categorie “kleine bruine vogeltjes”, maar dan dus groengelig. Bovendien met de vervelende eigenschap zich meestal op te houden in groengelige bosschage, wat er het determineren ook al niet makkelijker op maakt.

Kijk vooral naar de pootjes?

Ook hier bij de vijver buitelen tjiftjaf, groenling en fitis regelmatig door het beeld. Zelfs met het handboek vogeldeterminatie kom ik er persoonlijk niet uit. De ene is vergeleken met de andere gestroomlijnder en langvleugeliger, en dan zijn er wel kleurverschillen, zeker in de pootjes, maar weer niet van grote betekenis, en ook de oogstrepen en de gezichtsuitdrukkingen (?!) hebben fijne nuanceverschilletjes… kortom… het is groengeel, het zit zelden lang genoeg in beeld om op staart- of vleugellengte beoordeeld te kunnen worden - en het zingt.
Gelukkig kunnen we door die zang wel beter onderscheid maken.

Makkie toch

De tjiftjaf roept zijn eigen naam: tjiftjaftjiftjaf, tjiftjaftjiftjaf.
Van de fitis leren we bij Vogelbescherming Nederland: “Zang helder dalend riedeltje van zoete, melancholieke klanken. Meest gebruikte roep lijkt op tjiftjaf maar is lager, langgerekter en meer tweelettergrepig.” Om ons extra te helpen: “Lijkt erg op roep van gekraagde roodstaart.”
Goed, nu alleen de groenling nog. Die vind ik zelf het best herkenbaar dankzij zijn stevige vinkensnavel. Hij zingt ook als een vink, met van die prachtige rollers.

Het is groen en het zingt

Is het héél belangrijk om te weten of je naar een fitis, groenling of tjiftjaf zit te kijken? Misschien eigenlijk niet echt, hoewel het welzeker leuk is om te weten. Net zoals het leuk is om de naam van dat blauwe bloemetje te kennen, of dat mooie vlindertje nonchalant te kunnen duiden. Het is groen en het kwaakt: kikker. Het is groen en het zingt: vogeltje. En dan voor de échte kenners: fitis, tjiftjaf, fluiter, groenling.
Dan laten we de kleur van het linkervoorteentje maar even voor wat het is…


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs