Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Het is altijd lente in de ogen van de .........

Renée | donderdag 21 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 969x

Beleef de lente begon voor de bosuilen al een tijdje geleden, maar de echte lente is vandaag ook eindelijk begonnen.
Daar gaat al een heel stuk muis naar binnen

De tandartsassistente

Maar wat heeft een bosuil nou met een tandartsassistente? Nou, helemaal niks. Voor een eitandje dat er vanzelf een keertje af valt, heeft niemand een tandarts nodig. Het tandje bij dit kuiken is zelfs al bijna verdwenen.

 

Kussentje

De volgende mijlpaal in de ontwikkeling van het kuiken is het openen van de ogen. In de geweldige clip "Man bosuil brengt knuffel", die Emil heeft gemaakt, kun je dat al even zien.

Wat je ook in die clip kunt zien is dat Man Bosuil (M) een prooi komt brengen. Dat heeft hij de afgelopen week al vaker gedaan. Het bewijs is in de kast te vinden. Vanaf de geboorte van het kuiken heeft M al 52 muizen gebracht. (zie clip "nieuw record") Het merendeel daarvan ligt nog in de (koel)kast. Eentje daarvan werd vanavond als warmtekussen gebruikt door het kuiken.

 

Muizenhoop

We hebben al eens eerder een jaar gehad met een grote muizenhoop, maar toen waren er meer kuikens. Die hoop werd snel kleiner toen de kuikens groter werden en steeds meer konden eten. Elk kuiken at toen op een gegeven moment 3 á 4 muizen per nacht.

 

Voeren

V heeft al heel wat minuten muizenstukjes gevoerd aan Kuukeen. De stukjes muis worden langzamerhand stukken muis. (Zie clip "veel erin...veel eruit") Nog even en er gaan hele muizen naar binnen bij het kuiken. Het kuiken zit nog minstens 3 weken in de kast, dat zijn 21 nachten. In al die nachten moet het kuiken dus al die prooien die M (en later V ook) nog komt brengen én de voorraad weg gaan werken. Ik ben benieuwd of V gaat helpen met het eten van de muizen (doet ze nu al een klein beetje, want ook zij moet toch iets eten tussendoor) en of de aanvoer van muizen zal worden aangepast aan de behoefte.

 

Aanvoer

In vergelijking met vorige jaren (zie tabel onderin) kun je zien dat de aanvoer dit jaar wel bijzonder hoog is. Je zou bijna denken dat M nog het idee heeft dat hij 3 kuikens moet voorzien van voedsel. Of zou het andersom zijn, hij brengt gewoon het aantal muizen dat hij per nacht kan vangen en V legt op basis daarvan een aantal eieren. Tsja en als dan een aantal eieren kapot gaan of niet uitkomen, dan zijn er gewoon een beetje te veel muizen......

 

Bewonder en geniet,

Renée

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs