Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Het haasje

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 9 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 142x

Afgelopen dagen opnieuw twee keer een bijzondere prooi: een jonge haas. Voor steenuilen een niet alledaagse prooi, al was het alleen al vanwege het formaat. Of man ze zelf gevangen heeft, waag ik wel te betwijfelen. Eerlijk gevonden, dat wel.

Soms gaat het mis

Voor steenuilen is een haas, ook al is het nog een jong dier, een wel heel forse prooi. Zelfs het naar de nestkast brengen is al een hele toer. Waarschijnlijk zijn de haasjes het slachtoffer geworden van het maaien van de weilanden rondom de boerderij. In plaats van weg te rennen om aan de maaibalk te ontsnappen, drukken jonge hazen zich instinctief plat tegen de grond. Misschien effectief als het om een vos gaat die op zoek is naar prooi, maar niet als er een ´reusachtige´ maaimachine op je afkomt. Soms gaat het goed, maar soms ook gaat het mis.

Buitenkansje

Voor steenuilen is zo´n jonge haas een buitenkansje. Met een gewicht van 60 tot 80 gram is het al gauw goed voor drie tot vijf veldmuizen of een slordige zeventig meikevers. Scheelt heel wat keren op en neer vliegen.

Tijdens onze nestkastcontroles treffen we elk jaar wel een of twee haasjes, soms met de kop er los naast, net als hier. Met enig passen en meten blijken beide perfect op elkaar te passen. Bewijs dat het er één is, en geen twee. 

Vast rolpatroon

Dat man niet sterk en/of slim genoeg zou zijn om de haas de nestkast in te trekken, waag ik overigens te betwijfelen. Als hij in staat is zo'n dier (dat toch al gauw 40% van zijn eigen gewicht beslaat) vanuit de plek waar hij hem gevonden heeft, mee te zeulen naar boven, moet dat laatste zetje toch geen probleem zijn, lijkt me. Eerder past het in de taakverdeling tussen beide: gevangen prooi geef je af aan je vrouw, of dat nu in of buiten de kast is, dat maakt niet uit. Je ziet het ook aan  het gedrag. Volgens 'afspraak' roept hij vrouw dat er eten is, en zij neemt de prooi over. Of beter gezegd: zij grist de haas uit zijn klauwen en verzet mag niet baten. Dat de rollen maar duidelijk zijn!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs