Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
K1 voor het eerst buiten de kast

Door Mark Hessels

Het grote feest is begonnen

Mark Hessels | vrijdag 21 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 107x

Nou word je bij Beleef de Lente met enige regelmaat getrakteerd op prachtige beelden, maar de verkenning van de hooiberg door de jonge kerkuilen blijft toch wel een van mijn grote favorieten. En ik ben natuurlijk helemaal niet bevooroordeeld daarin….
Alles moet grondig onderzocht worden, zelfs die intrigerende bovenkant van de kast.... en dan nog terug zien te komen uiteraard en dat alles onder enthousiaste aanmoediging van K2 en K3.

De grote beloning voor het lange wachten

Een kerkuilenseizoen duurt lang. Daar schreef ik een paar weken terug al eens een blog over. Maar als dan week 7 een eindje op gang is begint de spanning in de chat duidelijk te stijgen. Al weken daarvoor zitten sommigen zich te verkneukelen over hoe mooi het vorig jaar en het jaar daarvoor en daarvoor was, maar voor nieuwe kerkuilkijkers blijft dat een beetje lastig om je echt iets bij voor te stellen (tenzij je even een paar filmpjes van vorig jaar terugkijkt natuurlijk).

 

K1 heeft de smaak flink te pakken

Ben beschreef al hoe K1 deze week de kast verliet. En sindsdien heeft nog geen van de twee broertjes het aangedurfd om haar gezelschap te gaan houden. De interesse van beide jongemannen in de omzwervingen van K1 is groot, maar ja, de prooien worden binnen ook nog steeds netjes afgeleverd en waarom zou je eigenlijk die lekkere vertrouwde kast verlaten?

K1 weet wel waarom. Ze rent, klimt en vliegt van links naar rechts door de hooiberg. Het is een grote training voor al die vaardigheden die ze straks keihard nodig heeft om als volwassen uil zelfstandig te overleven. Vliegen kan ze inmiddels al bijna zo goed als haar ouders; nou ja op de korte afstanden dan tenminste. Als je haar zo bezig ziet krijg je soms de indruk dat ze er ook behoorlijk ‘lol’ in heeft in al die acrobatische toeren of zitten we gewoon naar een ADHD uiltje te kijken hier ?

 

Kom op heren hoogste tijd!

Nou K2 en K3, hoe denken jullie erover. Gaat het nog gebeuren voordat de camera’s uitgaan of blijven jullie gewoon lekker in de kast wonen? Bij het verschijnen van dit blog zijn beide heren 55 en 56 dagen oud en dat is eigenlijk helemaal niet zo oud om nog een beetje in de kast te hangen. Vorig jaar waren ze inderdaad 49-54 dagen na uit het ei komen al de kast uit, maar in 2021 was dat bij 54-59 dagen pas. En in 2020 gingen K1 en K2 pas na 61-63 dagen de kast uit en dan nog onder protest omdat ik gedreigd had met een fikse huurverhoging.

Dus nog niets vreemds aan de hand met deze twee jongemannen, maar de verwachting is toch wel dat ze nu binnen een paar dagen ook hun eerste rondjes zullen gaan maken. K1 doet er in ieder geval alles aan om het er zo leuk mogelijk uit te laten zien daar buiten.

 

En dan het erf op

De fase daarna is misschien nog wel mooier dan de komende weken in de hooiberg, maar daar is op camera niet zo heel veel van te zien. Als ze voor het eerst de hooiberg uitgaan en overal en nergens opduiken op het erf begint het feest voor ons pas echt. Overal bedelroepjes in het donker en ouders die van hot naar her vliegen met prooien, ook prachtig om dat met de nachtcamera te volgen, maar zover is het nu nog niet.

Nu eerst nog even lekker genieten van de hooibergfase. Helaas zijn er hardnekkige problemen met de opslag van de beelden waardoor de clipmakers op dit moment geen beelden kunnen opvragen. Dat is natuurlijk supervervelend, maar er zit ook een klein voordeel aan. Als dit probleem opgelost is komen er natuurlijk alsnog een paar prachtige clips over deze periode en dan kun je het gewoon nog een keer helemaal opnieuw beleven…. hoe een leuk vooruitzicht is dat ?

K1 voor het eerst bij 'daglicht' betrapt buiten de kast.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs