Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het gezin breidt uit

Bernice Goffin | maandag 8 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 143x

Vannacht was te zien hoe vrouw kerkuil de eischaal van het vijfde kuiken verwijderde. Nog twee eitjes te gaan! Met vijf kuikens begint het al aardig druk te worden onder vrouw kerkuil en is er ook steeds meer voedsel nodig.
Foto André Eijkenaar

Pasgeboren

De kuikens gedragen zich nu nog wat als pasgeboren baby’s. Ze rusten nog veel en als ze wakker zijn, zijn ze vooral druk met om eten roepen en gevoerd worden. Wel zien we dat het eerste kuiken (K1), die inmiddels een ruime week oud is, al flink is gegroeid. Binnenkort zullen zijn/haar oogjes opengaan en langzaamaan zal K1 dan ook meer interesse gaan krijgen in de omgeving. Maar nu zijn alle kuikens eerst nog veel te druk met eten en groeien.

 

Voedertijd

Want eten, dat kunnen ze! Vrouw kerkuil neemt veel tijd om de jongen te voeren. Hoewel de voedersessies soms maar enkele minuten duren, besteedt vrouw de laatste dagen in totaal ruim een uur tot anderhalf uur per dag aan het voeren van haar kroost. Dat zou de komende dagen zelfs nog wel meer kunnen worden, er komen inmiddels nog wat extra snaveltjes bij om te voeden.

 

Voldoende voedsel

Elke ochtend kijk ik gelijk even hoe het gaat met ons uilengezinnetje en zie steeds dat er nog wel wat muizen op voorraad liggen. Voor nu dus voldoende voedsel voor alle kuikens. Man kerkuil heeft de prooiaanvoer dan ook zeker al wat opgeschroefd sinds de komst van K1, wat in de grafiek onderin dit blog ook duidelijk terugkomt. Gedurende de broedfase was het voldoende om enkele muizen per nacht te brengen, maar meer snaveltjes betekent meer voedsel en ook man kerkuil weet dat. Hoewel hij sommige nachten wat minder heeft gebracht (er zijn immers ook wat regenachtige nachten geweest) wist hij dit daarna altijd weer goed te maken met voldoende aanvoer. De kuikens hebben een goede start.

 

De ene muis is de andere niet

Aan het begin van de broedfase bracht man kerkuil vooral spitsmuizen binnen. Inmiddels zien we een verschuiving naar grotere muizen, de woelmuizen (met een korte staart) en ware muizen (met een lange staart). We zien dit op deze locatie eigenlijk elk jaar terug; de grotere muizen hebben hier kennelijk wat tijd nodig om op gang te komen. Opvallend dit jaar is het hoge gehalte aan ware muizen. In de meeste jaren zien we aanzienlijk meer woelmuizen op de menukaart, maar het lijkt erop dat het aanbod aan ware muizen momenteel groter is. Zou het regenachtige weer ervoor hebben gezorgd dat de holletjes van sommige woelmuizen (die meer in het open weiland nestelen dan ware muizen) zijn ondergelopen? Ik ben benieuwd hoe de muizenstand zich de komende tijd gaat ontwikkelen. Voorlopig is er voor ons nieuwe gezinnetje in ieder geval nog voldoende te vangen.

Het aantal prooien dat elke nacht binnen is gebracht sinds de leg van het eerste ei.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs