Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het geluksgetal!

Bernice Goffin | donderdag 11 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 941x

Met zeven eieren zijn we nu bij het geluksgetal aangekomen! Zal onze vrouw er nóg meer bij gaan leggen, of blijft ze erbij dat zeven een geluksgetal is? Zeven eieren zijn er wel een boel: wat zal zo een groot legsel uiteindelijk voor onze uilen betekenen?
Foto Hans Menop

De broedstrategie van kerkuilen

Onze vrouw broedt al vanaf het eerste ei en er zal dan ook een leeftijdsverschil van bijna twee weken zitten tussen het oudste jong en het jong uit ei 7. Dit in tegenstelling tot sommige andere van onze Beleef de Lente soorten, zoals de koolmees en de steenuil, waarbij alle eieren ongeveer tegelijkertijd uitkomen. Dat de kerkuil deze strategie niet aanhoudt heeft te maken met de grote schommelingen in beschikbaarheid van voedsel (vrijwel uitsluitend muizen).

 

Veel voedsel, hoge inzet

Als er veel voedsel beschikbaar is, zet de kerkuil hoog in en legt een hoog aantal eieren. Als de voedselbeschikbaarheid goed blijft zal de kerkuil dan een groot aantal jongen kunnen grootbrengen: een erg mooi succes! Als de voedselbeschikbaarheid opeens instort terwijl er veel jongen zijn ontstaan er problemen: er is niet meer genoeg eten voor iedereen.

 

Efficiënt, maar hard

 Het zou op zo een moment rampzalig zijn wanneer alle jongen dezelfde leeftijd hebben: dan wordt het weinige voedsel wat nog beschikbaar is gelijk verdeeld over alle kuikens en zullen ze dus allemaal verzwakken als gevolg van voedselgebrek. Het leeftijdsverschil is op zo een moment dus voordelig: zo kunnen de oudste jongen al het voedsel opeisen en alsnog genoeg binnenkrijgen. Er zijn er dan in ieder geval een paar die het redden. Voor de jongsten betekent dit dan helaas vaak de dood.

 

Een beetje geluk

Hoe hard dit ook klinkt voor ons, voor de kerkuil is dit de beste strategie om zoveel mogelijk jongen groot te brengen. Dat onze vrouw nu zoveel eieren legt, laat zien dat ze uitgaat van een hoge voedselbeschikbaarheid. Met een beetje geluk blijft dat ook zo en kunnen we straks vele kuikens zien opgroeien. Misschien daarom het geluksgetal aan eieren?

Foto Hans Menop

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs