Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Het geheim van de watertoren

Roos Tol | woensdag 8 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 861x

De torenvalk bidt – speurt naar prooi – op een hoogte van zo'n 40 meter, zakt voorzichtig naar rond de 15 meter en duikt dan op zijn prooi. Het nest van de watertorenvalken zit op 28 meter hoogte en de watertoren zelf is ruim 38 meter hoog.
WMD Water

Naast deze kolos met een inhoud van 300.000 liter waterreservoir valt een roofvogel van 32 tot 35 centimeter, waarvan 12 tot 15 centimeter staart, een spanwijdte van 71 tot 80 centimeter, een gemiddeld gewichtje van 200, 220 gram, en het jachtgebied in de wijde omgeving, misschien niet zo snel op.

Het was dan ook bij toeval dat in 2015 “het best bewaarde geheim van de watertoren” in Hoogeveen – 1 van de 5 watertorens in Drenthe – werd ontdekt. Een torenvalknestkast! Niemand weet wie de nestkast heeft geplaatst, maar al meer dan 35 jaar nestelen hier torenvalken. De vader van de vader van een monteur van WMD was hoofdmachinist van de waterzuivering; als kleine jongen kwam deze monteur al met zijn vader in de toren en al zo lang als hij zich kan herinneren, komen de valken terug, ieder jaar weer. En met succes dus.

Waarde van water, waarde van natuur

Wie de maker van de nestkast ook geweest moge zijn, zo’n voorziening past wel uitstekend in de visie van WMD op het gebied van waterwinning uit gezonde bronnen, hoge biodiversiteit en gevarieerde natuur die past in het landschap én bewustmaking van de waarde van deze zaken bij het publiek dat de bos- en natuurgebieden bezoekt. Watertorenvalken!

Fanclub

Sinds 2016 zijn de watertorenvalken te volgen op de livestream van WMD en sinds 2019 ook bij BDL – helaas zaten ze vorig jaar nét buiten beeld. Er is een groot aantal trouwe fans onder de klanten van WMD en ook onder haar medewerkers; ieder jaar houdt een clubje medewerkers, geholpen door tips van klanten, de meest bijzondere momenten bij en plaatst filmpjes hiervan. Met al het extra publiek van BDL erbij hoeven we al helemaal geen moment meer te missen.

Met dank aan…

Mw. Ooms van WMD voor de uitgebreide informatie;
Luc Enting die de camera’s opnieuw heeft geïnstalleerd en
RichardW, “Opperhoofd Birdwatching WMD torenvalken”, die hier zeer regelmatig in de chat te vinden is.

 

Links
(met toestemming van WMD):
Samenvatting 2019
Torenvalk vliegt rond de watertoren
Over de watertoren van Hoogeveen

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs