Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Het gaat goed met de zeearend in Nederland

Albert Eggens | donderdag 21 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 71x

Zo goed zelfs dat je vandaag de dag niet veel moeite meer hoeft te doen om een zeearend in het wild te zien

België

In België hebben ze waarschijnlijk te maken met het eerste broedgeval van de zeearend ooit, Vanuit Nederland bij deze dus de felicitaties aan België. Hier in Nederland worden we al een tijdje verwend met deze prachtige toppredator.

Bijna dubbele cijfers

Vanaf het eerste broedgeval in de Oostvaardersplassen in 2006 tot aan 36 broedpogingen in 2023, verspreid over bijna heel Nederland, zijn er maar liefst 45 jongen uitgevlogen. De eerste jaren werd er vooral gepionierd in de Oostvaardersplassen, en uiteindelijk kwam er in 2010 uitbreiding in het park lauwersmeer in het noorden van Nederland. Hierna werd er gestaag uitgebreid met nog een geval in de Oostvaardersplassen en een oversteek naar de Biesbosch. Vanaf 2017 werd er in Friesland en rondom Zwolle en de Flevopolder verder gekoloniseerd, met paren die tot broeden kwamen of een poging daartoe deden; we naderden bijna de dubbele cijfers.

En dan gaat het snel

Heel snel zelfs. De Biesbosch en zijn omgeving werden uitgebreid tot ongeveer 5 nesten, en Friesland en de Flevopolder werden de hotspots voor de zeearend. Maar daar bleef het niet bij; ook in Groningen werd er uitgebreid, en Drenthe zag ook zijn eerste broedgeval en verdubbelde al snel.

Tot slot wordt ook de rivier de Waal verblijd met maar liefst 3 broedgevallen, waarvan er twee succesvol waren. Hoewel er veel achteruitgaat in de natuur, zijn er dus ook lichtpuntjes. Gelukkig maar, want dit bewijst dat de natuur zich snel kan herstellen als men zich ervoor wil inzetten. Ik hoop dat dit succes van de zeearend nog even doorzet en dat we het als een voorbeeld kunnen gebruiken voor anderen. Dit succes is wat mij betreft mede te danken aan al die seizoenen van "Beleef de lente". Niet omdat we direct veel bijdragen vanachter een webcam, maar indirect laten we Nederland zien hoe mooi en belangrijk de natuur eigenlijk is.

Bronvermelding: Werkgroep Zeearend Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs