Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het ene ei is het andere niet

Arda van der Lee, STORK | dinsdag 16 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 99x

We zitten met onze neus bovenop de eieren, bij Beleef de Lente. Eerste ei, tweede ei, derde ei, het houdt niet op, bij de ooievaar en in de andere nesten. Leuk om eens de grootte van de oudervogels en de grootte van de eieren te vergelijken.

We hebben de eieren van onze ooievaars inmiddels goed kunnen bekijken en dan valt op dat ze eigenlijk klein zijn. Als je ze vergelijkt met een kippenei zijn ze niet zo heel veel groter, terwijl een ooievaar wel veel groter is dan een kip.

Kleine eieren

Waarom zijn de eieren van ooievaars eigenlijk best wel klein? Dat heeft te maken met de kuikens die eruit kruipen: van een kip gaan de kuikens direct na het uitkomen al rondscharrelen, op zoek naar eten. Net als bij eenden, zwanen en weidevogels noemen we die kuikens nestvlieders. 

Hulpeloos

Ooievaarskuikens zijn nog vrij hulpeloos als ze uit hun ei kruipen, ze hebben zich in hun ei minder ver ontwikkeld. En dus hoeft hun ei minder voedsel te bevatten en minder groot te zijn. Voor de ouders betekent dat wel dat ze veel langer voor de jongen moeten zorgen. Voordat ooievaarskuuks eindelijk zelf voedsel gaan zoeken, zijn ze zeker 2 maanden oud. 

Nestblijvers

Kuikens die door hun ouders verzorgd moeten worden, noemen we nestblijvers. Ooievaarskuikens hebben wel veertjes als ze uit het ei komen, sommige kuikens zijn zelfs helemaal kaal. Denk maar aan mezen, merels of duiven. Al deze kuikens komen dus uit wat kleinere eieren.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs