Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het eerste kuiken

Mars Gremmen | zaterdag 6 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 930x

De situatie was zeer ongemakkelijk. Er zat een klein rond gat in één van de meloengrote lepelaarseieren die ik had meegesmokkeld in het vliegtuig. Het eigeel droop eruit. De schrik sloeg me om het hart. Wat nu te doen?

Wakker worden was het beste plan. En misschien toch maar wat minder Beleef-de-lente kijken. Om malle dromen te voorkomen. Geen droom maar prachtige werkelijkheid; we hebben een kuiken! Zaterdag 6 april om 12:39 liet hij zich voor het eerst zien. Feest in het lepelaarclubhuis! We noemen hem Lepelaarjong 1. Vrienden en familie mogen L1 zeggen.

Garnalencocktail

Nog niks geen kleine of grote gele vlek op zijn vooralsnog lepelloze snavel. Of het een jongen of meisje is zullen we nog een tijdje moeten afwachten. (Lees: ongeveer drie jaar.) Eindelijk gaan we live kunnen zien hoe het BDL-jong, als enige vogelsoort, zijn voedsel netjes met een lepel krijgt aangereikt. Hij steekt zijn kopje in de snavel van zijn ouder, om de eerder gevangen visjes en garnaaltjes uit de keelzak te vissen.

Broertjes en zusjes

Naar verwachting zullen L2 en L3 achtereenvolgens twee en vier dagen later uit het ei kruipen. De BDL-lepelaargeboortegolf zal ergens tegen het einde van deze maand afgesloten worden met de ei-uitbraak van nakomertje L10. Het wordt genieten geblazen de komende tijd!

Foto's

Ik heb nog geen mooie screenshots kunnen maken. L1 laat zich nauwelijks zien achter het stammetje. En áls je een glimp van hem opvangt vliegen de beeldschermpixels je om de oren. Ik zal dit blog later aanvullen met beter fotomateriaal. (Beloofd.)

Edit: om 19:27 is het tweede kuiken gezien! Bij nader inzien zijn de ouders natuurlijk min of meer gelijktijdig begonnen met het broeden op zowel ei 1 als ei 2. 

Edit 2: (iets) beter fotomateriaal toegevoegd. (Beloofd is beloofd.)

 

Headerfoto: eerste beeld van het eerste kuiken, zaterdag 6 april, 12:39. Foto 2: Vlak voor de avond invalt is het kuiken al spierwit met oranje snaveltje. Foto 3: de eerste voedering.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs