Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Het eerste kerkuilen-ei !! 🥚😱

Mark Hessels | vrijdag 8 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 82x

Hè ? Wat ? Heb ik iets gemist ? Waren ze al zover dan ? Ik kan me voorstellen dat deze titel hier en daar misschien wat verwarring heeft veroorzaakt, maar hij klopt echt….. alleen nog niet in deze kast, maar dat is een minder belangrijk detail.

Het eerste kerkuilenei is al weer gelegd

Niet in deze kast, hier is het leven voor M en V nog overzichtelijk en eenvoudig, maar in Noord Holland is afgelopen week het eerste ei al waargenomen via een kastcamera in een kerkuilenkast. Nou kan een kerkuil onder gunstige omstandigheden eigenlijk het hele jaar wel broeden, maar toch zijn er wel een paar goede redenen waarom ze daar over het algemeen liever nog even mee wachten.

De trouwe kijkers herinneren zich misschien nog de datum van het eerste ei van vorig jaar hier: 29 maart 2023 en dat was voor deze omgeving echt heel erg vroeg. In onze kast hadden we nog niet eerder een eerste ei voor half april gehad. de echte kenners hadden de foto bovenaan dit blog misschien al herkend als het eerste ei van vorig jaar.

 

Vlees en kou

Dat klinkt bijna als een Russisch gedicht, maar dat is het niet in dit geval. Aanwezigheid van genoeg voedsel is de belangrijkste trigger (zo heet dat in goed Nederlands) voor een vrouwtje kerkuil om de hormoonproductie op gang te brengen die uiteindelijk tot eitjes leidt die bevrucht kunnen worden. Dan nog een mooi kalkhuisje eromheen stukadoren en het eerste eitje is klaar om gelegd te worden. Maar dat proces komt dus pas op gang als het vrouwtje vindt dat er genoeg voedsel is om een kast vol mini-uiltjes op te laten groeien. Best slim, want het heeft natuurlijk niet zo veel zin om maar eieren te gaan leggen als die kuikens straks niet genoeg te eten hebben. Dus pas als er genoeg eten is en M met enige regelmaat met iets lekkers aan komt dan krijgt V er vertrouwen in dat het goed zal komen en zal de eiproductie langzaam op gang komen. Maar zo lang ze zelf nog moet gaan lopen hannesen met glibberige kikkers is dat moment nog wel even verwijderd….

 

Mag het een onsje meer zijn ?

En aan hoeveel vlees (prooien) moet je dan zo ongeveer denken? Vorig jaar hebben die 6 hongerlappen in de kast samen bijna 20 kg prooi naar binnen gewerkt! Dat zijn dus 4 van die grote gedroogde hammen, maar omdat dat toch een beetje te kostbaar werd hebben we het vlees maar in de vorm van knaagdieren aan laten voeren. Maar daarvan heb je er dan wel meer dan 1100 nodig om aan dat gewicht te komen. Dus dat de beschikbaarheid van prooien goed moet zijn voordat je aan zo’n mooi nestje begint is daarmee wel een stukje duidelijker.

 

En hoe zit het met die kou dan ?

Meestal als het een koude winter is (voor de jonge lezers; vroeger waren winters wel eens koud) is ook de beschikbaarheid van prooien kleiner, dus dan geldt weer hetzelfde als ik hierboven al schreef. Maar ook de kou zelf is geen echte vriend van de kerkuil. Van alle uilen in Nederland is de kerkuil het slechtst geïsoleerd als er een energielabel voor uilen bestond, zou de kerkuil niet verder komen dan een G-label. Dat betekent dus flink stoken en ook flink eten om de kachel brandend te houden. En dat geldt al voor de volwassen dieren, laat staan voor die kleine donsballetjes. Maar goed, kou hoeven we ons voorlopig niet echt zorgen over te maken.

 

Ei-poll

Ik hoorde iemand al over een ei-poll praten. Die komt vast uit Noord Holland. Ik denk dat wij nog wel een paar weken geduld moeten gaan hebben.

20 kilo vlees; da's best een flinke berg...

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs