Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Man en vrouw bij het allereerste zeearenden ei van 2024.

Door Sarah Ligthart

Het eerste ei! En wat nu?

Sarah Ligthart | donderdag 7 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 109x

Het voelt alsof de lente nu al gaat beginnen. De zon schijnt en het eerste zeearend ei van 2024 is gelegd op 5 maart om 15.28 uur! Wat gebeurde er precies en wat kunnen we nu verwachten?
Vrouw zeearend zit met haar vleugels breed en maakt geluiden; het ei komt eraan!

Het eerste ei

Vrouw zeearend zat al dagen veel op nest en de verwachtingen liepen hoog op onder de kijkers. Het leek erop dat er elk moment een ei zou komen en afgelopen dinsdag was het moment daar. Goed voorspeld door Ruud 1952, de winnaar van de ei-poll! Zoals mooi te zien is op het filmpje van Jan Dagevos was vrouw zeearend lange tijd rondjes aan het draaien op het nest en veel naar beneden aan het kijken. Na aardig wat minuten zette ze haar vleugels breed op, maakte ze wat geluidjes en werd het ei om 15.28 uur gelegd op 5 maart 2024. De timing van dit ei valt in de lijn der verwachting; iets later dan het eerste ei van vorig jaar (2 maart), maar eerder dan het eerste ei van 2022 (15 maart).

En nu?

We kijken al een paar dagen hoe vrouw zeearend netjes bij het nest en het ei blijft zitten, in deze clip is goed te zien hoe bewakend ze is. De kans is groot dat er nog een ei komt, want vorig jaar en ook in 2022 heeft ze steeds twee eieren gelegd. Pas na de tweede leg zal ze waarschijnlijk echt gaan broeden, dus we zullen nog even moeten wachten op het kuiken dat uit dit ei zal komen. Tot nu toe staat moeder vooral naast het ei om het warm te houden en zit ze niet heel ‘diep’ op het ei. Dit is om te voorkomen dat de leeftijden van de kuikens straks erg uit elkaar liggen. Als ze tegelijkertijd op de eieren gaat broeden, zullen ze (hopelijk) vlak na elkaar uitkomen. De voorgaande jaren was dit het geval: in 2022 kwamen de twee eieren ongeveer anderhalve dag na elkaar en in 2023 maar een paar uur na elkaar. Dit was ongeveer 5–6 weken na de leg van het eerste ei. We verwachten dus hoogstwaarschijnlijk nog een ei de komende dagen en zouden we dan ergens begin april de kuikens uit het ei zien kruipen?

Laten we vooral niet te hard van stapel lopen en genieten van het mooie ei dat er nu al is!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs