Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Ton Renniers

Door Marlon de Haan
Beleef de Lente

Het eerste ei!

Marlon de Haan | vrijdag 12 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 147x

Daar is-ie dan, het eerste ei! Zo'n twee weken na aankomst van de eerste gierzwaluw wordt het eerste ei gelegd. Wanneer komt het tweede, of zelfs het derde, ei..?
Het eerste ei van de gierzwaluw in 2023!

Op tijd

Onze gierzwaluwen beginnen lekker vroeg en starten de eileg op 11 mei. De gemiddelde start van de eileg is bij gierzwaluw gewoonlijk later: rond de 23 mei (Bron Sovon). Deze startdatum wordt bepaald door veel factoren. Ten eerste is het belangrijk wanneer de gierzwaluwen aankomen. Het is wel eens gebeurd dat er erg slecht weer in Spanje was, waardoor ze niet naar Nederland door konden vliegen.

Ten tweede moet de nestplek direct beschikbaar zijn. Gierzwaluwen zijn erg trouw aan hun nestplaats. Deze plek kan wel eens worden ingenomen door soorten als huismus of spreeuw. Dan kan een best heftig gevecht ontstaan.

Zo zijn er nog meer factoren die van belang zijn voor de gierzwaluwen, zoals voedselbeschikbaarheid, temperatuur en neerslag in Nederland. Het leven van een gierzwaluw is niet per sé makkelijk!

Broedperiode

Eieren kunnen om de dag gelegd worden. Normaal gesproken leggen ze er 2, maar soms leggen ze ook wel 3 eieren! Als ze voor 3 eieren gaan, betekent dat het broeden als het goed is op 15 mei begint. Ze beginnen namelijk pas met broeden als alle eieren gelegd zijn. De broedduur is ongeveer 18 tot 22 dagen. Rond 3 en 4 juni zullen de eieren uitgebroed zijn en kunnen we de allereerste piepjes van de jonge vogels verwachten. Ik zal de beschuit met muisjes dan alvast klaarzetten!

Klik hier om de eerste beelden van het ei terug te zien.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs