Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Het eerste ei!

Arda van der Lee, STORK | vrijdag 25 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 308x

Elders uit het land werden de eerste eieren in nesten van ooievaars al gemeld. Langzamerhand begon het bij ons ook wel te kriebelen. De lente is al begonnen zou het niet eens tijd worden .......?

Middernacht

En ja! het vrouwtje heeft ons om 0.38u verblijd met haar eerste ei. Geheel volgens het boekje rond middernacht. Sinds er op een aantal ooievaarsnesten camera's gericht staan, blijft weinig van het privéleven van de vogels voor ons verborgen. En het blijkt dat de eieren altijd rond middernacht worden gelegd.

Broeden

Als alles volgens plan blijft gaan, legt ze morgenavond laat het 2e ei en dan om de dag steeds weer een ei. Hoeveel totaal? Meestal stopt een vrouwtje na 5 of 6 eieren. 

Pas bij het 2e ei gaan de ouders serieus broeden; ze wisselen elkaar daarbij om de paar uur af.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs