Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Het eerste ei

Wim van Nee, STORK | vrijdag 22 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1061x

Aan voorspellingen waag ik mij niet. En ook met het uitspreken van verwachtingen begeef ik me op glad ijs. Toen ik afgelopen week bovenstaande regels schreef wist ik nog niet dat de ooievaars vroeg zouden zijn dit jaar. Het eerste ei is gelegd op de valreep van de eerste lentedag, laat in de avond.

Vorige jaren

Nu dus op 21 maart, maar hoe zat dat de vorige jaren in Gennep? Van 2015 tot vorig jaar werd het eerste ei achtereenvolgens gelegd op  28 maart, 22 maart, 26 maart en 28 maart. De meeste ooievaarsparen leggen  hun eerste ei tussen 15 maart en 15 april, uitzonderlingen daargelaten.  Binnen deze periode leggen de meeste paren hun eerste ei in de eerste week van april. De Gennepse ooievaars zijn dus steeds iets vroeger dan wat de meeste broedparen doen en dit jaar extra vroeg.

 

De juiste timing

Als we de dag van het eerste ei op de jaarkalender plaatsen en vergelijken met wat er in de andere jaren en op andere nesten gebeurt, dan zijn we bezig met fenologie. Dit is het onderzoeken van verbanden tussen natuurlijke verschijnselen, het moment in het seizoen en de meteorologische omstandigheden.
De juiste timing, daar komt het op aan: het beschikbare voedsel moet passen bij de levensfase van de jongen. Het blijft een beetje gissen, maar mogelijk hebben ooievaars die in de winterperiode niet zover weg zijn geweest een beetje tijdvoordeel. Of dat uiteindelijk écht een voordeel is, is maar de vraag. Als er eenmaal jongen zijn, dan komt het op de beschikbaarheid  van het juiste voedsel aan. Een paar nachten met nachtvorst kunnen dan roet in het eten gooien. De hoeveelheid insecten kan ineens gedecimeerd worden, met als gevolg dat er een korte periode niet voldoende voedsel  te vinden is. Twee jaar geleden was dat het geval, toen in de tweede helft van april veel kleine jongen stierven door verhongering. In een volgend weblog gaan we meer vertellen over waaruit dat juiste voedsel bestaat.

Aan voorspellingen waag ik mij dus niet, maar omdat het eerste ei er is, kan ik wel een verwachting uitspreken. Het tweede ei zal dit weekend gelegd worden, waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag. Dan zal ook het broeden beginnen. Reken daarvoor ongeveer 33 dagen en we weten wanneer het eerste jong te verwachten is.

Wim van Nee
STORK

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs