Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
still van beleefdelente.nl

Door Jessica van Zetten

Het dakavontuur gaat door!

Jessica van Zetten | dinsdag 30 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 142x

In ons hoofd waren we al afscheid aan het nemen van de mogelijkheid om het laatste kuiken verder te zien opgroeien. Maar, zie daar! Laat in de avond melden ze zich dan toch.
still van beleefdelente.nl

Dakkuiken leeft nog steeds!

Vorige week hebben we twee scholekster kuikens verloren aan de blonde buizerd. Het eerste kuiken dat sneuvelde werd in de chat al omschreven als ´die slome´, dus wellicht was hier sprake van een onvermijdelijk staaltje natuurlijke selectie. De succesvolle vangst van het eerste kuiken heeft de buizerd aangemoedigd om ook een tweede kuiken te komen halen. En in ons hart vreesden wij dan ook voor het derde kuiken. Maar, het leeft nog steeds!

 Overlevingskansen

Wanneer je een boek leest, moet je vaak de neiging onderdrukken om naar de achterste pagina te bladeren om te weten hoe het verhaal afloopt voor de hoofdpersoon. Die neiging hebben we hier ook, zou het kuiken het overleven? Helaas hebben we de mogelijkheid niet om in de tijd te bladeren, maar ieder uur en iedere dag dat het kuiken blijft leven worden zijn kansen groter. Hij wordt groter, vlugger en zelfstandiger. We zien in de beelden dat de oudervogels veel emelten aanbieden, dit is volledig in lijn met wat we weten van wat de ouders de jongen graag voeren. En dit is ook goed nieuws, daar kuikens veel eiwit nodig hebben om te groeien. Wil je nog eens kijken hoe de ouder vogels het kuiken voeren? Bekijk dan het filmpje van Romke. En mis vooral de rustende oudervogel op de achtergrond niet! Wist je dat volwassen scholeksters 70% van hun tijd besteden aan het zoeken van voedsel?

Populatie 

Ieder individueel kuiken of volwassene maakt deel uit van een populatie, in dit geval de populatie scholeksters. Op dit moment hebben we te maken met een populatie afname van ongeveer 4% per jaar. Dit belooft weinig goeds voor het voortbestaan van de scholekster op lange termijn. Er is onderzoek gedaan naar de populatie in combinatie met het broedsucces. Dit onderzoek liet zien dat wanneer de scholeksters eerder in het jaar broeden, het broedsucces groter is, en de scholeksters vaker de leeftijd van 1 jaar bereiken. Wil je hier meer over lezen, ga dan naar de website van chirpscholekster. Specifiek de pagina over broedsucces.

 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs