Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Het broeden is begonnen!

Jennifer Romeijn | zaterdag 25 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 622x

Het nestje is klaar, de eieren zijn gelegd, het broeden is begonnen! Ons koolmeesvrouwtje houdt het bij acht eieren en dat is helemaal prima, acht eieren is een mooi gemiddeld aantal voor een koolmeesnest. Wat gaan we de komende weken zien?

Het uitbroeden van het legsel zal ongeveer twee weken in beslag nemen. De komende twee weken zullen we dus vooral het koolmeesvrouwtje op haar eieren zien zitten. Dit doet ze echter niet de hele dag. Om de temperatuur van de eieren te reguleren zal ze het legsel namelijk regelmatig even open laten liggen.

 

Waar is het mannetje?

En waar is het mannetje in dit broedverhaal? Hij zit niet op de eitjes, maar heeft andere belangrijke taken. Hij moet namelijk het territorium bewaken en het vrouwtje en het nest beschermen tegen indringers. Dit kan echter niet vanuit de nestkast, daarom zien we hem daar ook niet in slapen. Hij zit in een boom een eindje verderop, van waaruit we hem regelmatig contact horen hebben met het vrouwtje. Verder moet hij er natuurlijk voor zorgen dat het vrouwtje genoeg te eten krijgt, zodat ze rustig verder kan met het broeden. Hopelijk gaan we hem nog vaak zien de komende twee weken, met een lekkere spin, rups of ander insect voor het vrouwtje.

 

Kijk je mee?

Het koolmeesmannetje zit er al klaar voor

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs