Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het allerlaatste Beleef de Lente kuiken van 2019

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 11 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 941x

Afgelopen maandagmorgen was het zover: het laatste kuiken van de kerkuilen, ook wel liefkozend K6 genoemd, kroop uit het ei. K6 gaat hiermee de boeken in van Beleef de Lente editie 2019 als het laatste geboren kuiken van dit seizoen.
Foto André Eijkenaar

HET KUIKEN

Een jonge kerkuil wordt hulpeloos en vrij kaal geboren. Ze wegen dan  ongeveer 13-15 gram. Het eerste geluid dat het jong laat horen, is het tsjirpen. Dit is een rinkelend geluid gecombineerd  met piepende en krassende kreetjes. Al op de eerste levensdag laat het jong een zacht sissend geblaas horen. Ik ben benieuwd of de kijkers dit waarnemen.

 

EERSTE WEEK

Op de eerste levensdag zijn de eerste donsveertjes al duidelijk zichtbaar, maar het donskleed is lang nog niet volledig. Om warmte verlies tegen te gaan, schuilt het jong tussen de eieren. Verder wordt het warm gehouden door vrouw kerkuil.

Het jong is slechts enkele seconden in staat de kop op te richten om het voedsel van vrouw kerkuil aan te nemen. De kleur  van de huid is geelrood. De buik is bolvormig en helemaal kaal. De ogen zijn gesloten en op de snavel is een gedeeltelijk versleten ei-tand aanwezig. Bij het voeren van het jong laat vrouw kerkuil een klokkend geluid horen, buigt vervolgens over het jong en houdt het jong een klein stukje muis voor.

 

STRIKTE TAAKVERDELING

De kerkuilen hebben een strikte taakverdeling: vrouw kerkuil broedt en man kerkuil moet ervoor zorgen dat er voldoende brood (muis) op de plank  is. Er zijn hopelijk in de loop van de week  aardig wat hongerige maagjes te vullen. Vooralsnog gaan we genieten van deze mooie beelden.

Foto Jan van Dam

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs